Rättegången i arbetsdomstolen

Rättegångsförfarandet i arbetsdomstolen motsvarar i huvuddrag förfarandet i tingsrätten och hovrätten. Bestämmelser om handläggningen av mål och ärenden finns i lagen om rättegång i arbetsdomstolen. Om inte något annat föreskrivs i den, iakttas vid handläggningen av målen och ärendena i tillämpliga delar vad som föreskrivs om rättegång i tvistemål.

Rätt till talan vid arbetsdomstolen

Rätt att föra talan vid arbetsdomstolen har de föreningar eller motsvarande avtalsparter som ingått arbets- eller tjänstekollektivavtal. En privat organiserad arbetsgivare, arbetstagare eller tjänsteman kan väcka talan endast om den förening som ingått avtalet har gett sitt samtycke till det eller själv vägrat föra talan.

Behandlingen av målet i arbetsdomstolen

Käromålet besvaras av den förening som ingått arbets- och tjänstekollektivavtalet för egen och medlemmarnas räkning. När det är fråga om ett uppsåtligt avtalsbrott svarar arbetsgivaren, arbetstagaren eller tjänstemannen själv för talan. Övriga parter mot vilka yrkanden i talan anförs ska kallas att höras i målet.

Efter att den skriftliga förberedelsen avslutats behandlas en stor del av tvistemålen och ärendena som gäller utlåtanden också muntligt, antingen vid muntligt förberedelsesammanträde eller vid huvudförhandling. Huvudförhandlingen förrättas alltid, om personbevisning läggs fram i målet. Mål som inte behandlas muntligen vid huvudförhandlingen avgörs på föredragning.

Vid handläggningen av besvärsärenden iakttas dessutom vissa bestämmelser i lagen om rättegång i förvaltningsärenden.

Arbetsdomstolens avgörande

Beslut om arbetsdomstolens avgörande fattas vanligen vid en separat överläggning efter huvudförhandlingen, varefter avgörandet meddelas vid kansliet. I brådskande fall kan avgörandet också avkunnas.

Den definitiva karaktären av arbetsdomstolens avgöranden

Arbetsdomstolens avgöranden är slutliga. Ändring i dem får inte sökas genom besvär. Extraordinärt ändringssökande är däremot möjligt. Högsta domstolen kan på ansökan återbryta arbetsdomstolens dom. Det är också möjligt att rikta en klagan över en dom av arbetsdomstolens dom till högsta domstolen.

Domstolarna (oikeus.fi)

Publicerad 2.12.2020