TT 2025:12

Käräjäoikeudessa oli vireillä ylempänä toimihenkilönä työpäällikön tehtävässä työskennelleen työntekijän työsopimuksen irtisanomista koskeva asia. Työsopimuksen mukaan työsuhteeseen oli sovellettu rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimusta. Käräjäoikeus pyysi työtuomioistuimelta lausuntoa ensinnäkin siitä, oliko työpäällikön työsopimuksessa voitu sopia pätevästi siitä, että työtehtävään sovelletaan rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimusta. Työehtosopimukseen osallisten yhdenmukaisen kannan mukaisesti katsottiin, että työehtosopimuslain nojalla rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimusta ei sovelleta työpäälliköihin. Eri asia oli, että kyseisen työehtosopimuksen soveltamisesta oli voitu sopia osana työsopimusta. Se, oliko tällainen sopimus tehty pätevästi ja mikä merkitys tällä tavoin työsopimustasoisena sovellettavaksi tuleville ehdoille oli mahdollisesti annettava, jäi työsopimuksen ja työsopimuslain tulkintaa koskevana kysymyksenä lausuntomenettelyn ulkopuolelle. Ensimmäiseen kysymykseen annettu vastaus huomioon ottaen työtuomioistuin katsoi, ettei muista asiassa esitetyistä kysymyksistä voitu lausua.



Asia

Kymenlaakson käräjäoikeuden lausuntopyyntö asiassa L 725/2023/1038

Kuultavat

Talonrakennusteollisuus ry

Infra ry

Kattoliitto ry

Pintaurakoitsijat ry

Ammattiliitto Pro ry

TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET

Talonrakennusteollisuus ry:n, Infra ry:n, Kattoliitto ry:n, Pintaurakoitsijat ry:n ja Ammattiliitto Pro ry:n välisessä rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimuksessa on ollut muun ohessa seuraavat määräykset.

I YLEISET MÄÄRÄYKSET

1 § Soveltamisala

Tämän sopimuksen piiriin kuuluvat Talonrakennusteollisuus ry:n, Infra ry:n, Kattoliitto ry:n sekä Pintaurakoitsijat ry:n jäsenyritysten palveluksessa olevat, toimihenkilötehtävissä työskentelevät henkilöt.

Sopimuksen soveltamisala on tehtäväkohtainen, minkä vuoksi ei työsuhteen luonteella, henkilön koulutustasolla, annetulla tilastonimikkeellä, palkanmaksutavalla tai palkkausmuodolla ole ratkaisevaa merkitystä sopimuksen soveltamisen kannalta.

Sopimuksen soveltamisalaan kuuluvat normaaleihin rakennusliikkeen toimintoihin sekä tukitoimintoihin kuuluvat toimihenkilötehtävät.

Työehtosopimuksen piiriin kuuluvat myös vastaavat työnjohtajat ja työmaapäälliköt, mutta eivät työpäälliköt eivätkä heihin verrattavat. Ratkaisevana on pidettävä tämän sopimuksen mukaista tehtävää, ei henkilöä tai nimikettä.

Sopimuksen soveltamisalalla ei ole koulutuksellista ylärajaa. Mikäli toimihenkilöllä on suurempi koulutuksellinen pätevyys kuin hänen tehtävänsä edellyttävät, kuuluu hän silti sopimuksen piiriin, jos hän pääasiallisesti hoitaa siinä tarkoitettuja tehtäviä.

[--]

3 § Työsuhde

Työnantajalla on oikeus johtaa ja jakaa työtä sekä ottaa toimeen ja siitä erottaa toimihenkilö.

Työsuhteen ehtoja voidaan muuttaa, jos molemmat osapuolet siitä sopivat. Jos asiasta ei voida sopia, voidaan muutos toteuttaa, mikäli sille on irtisanomiseen oikeuttava peruste ja noudatetaan irtisanomisaikaa. Menettely on siis sama kuin työsopimusta irtisanottaessa.

Toimihenkilö saatetaan siirtää toimihenkilöasemansa säilyttäen toiseen tehtävään. Jos se merkitsee huononnusta hänen etuihinsa, tulee tässäkin tapauksessa olla irtisanomisperuste ja noudattaa 4 §:n mukaista irtisanomisaikaa.

[--]

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

KÄSITTELY KYMENLAAKSON KÄRÄJÄOIKEUDESSA

Kantaja A on työskennellyt vastaajayhtiö X Oy:n palveluksessa ylempänä toimihenkilönä työpäällikön tehtävässä. Työsopimuksen mukaan hänen työsuhteeseensa on sovellettu rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimusta. A:n työsopimus on irtisanottu työsopimuslain 7 luvun 2 §:n nojalla sen jälkeen, kun A oli kieltäytynyt ottamasta vastaan työnantajan hänelle hoidettavaksi esittämää vastaavan työnjohtajan tehtävää.

Kantaja on vaatinut käräjäoikeudessa muun ohella, että vastaajayhtiö velvoitetaan maksamaan hänelle työsopimuslain 12 luvun 2 §:n mukaista korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Kantaja on katsonut, että vastaajayhtiöllä ei ole ollut oikeutta siirtää häntä toiseen tehtävään.

Vastaajayhtiö on vaatinut kanteen hylkäämistä ja vedonnut muun ohella siihen, että se on saanut rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimuksen 3 §:n nojalla siirtää kantajan hänen toimihenkilöasemansa säilyttäen toiseen tehtävään. Koska kyse ei ole ollut olennaisesta muutoksesta eikä etujen huononnuksesta, irtisanomisperustetta ei ole tarvinnut olla, eikä irtisanomisaikaa ole tarvinnut noudattaa.

KYMENLAAKSON KÄRÄJÄOIKEUDEN LAUSUNTOPYYNTÖ

Kymenlaakson käräjäoikeus on pyytänyt työtuomioistuimen lausuntoa seuraavista kysymyksistä:

  1. Onko työpäällikön työsopimuksessa voitu sopia pätevästi siitä, että tähän työtehtävään sovelletaan rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimusta (RTTES)?
  2. Jos näin on voitu tehdä, soveltuuko RTTES:in 3 §:n 3 kohta myös ylemmän toimihenkilön työhön?
  3. Jos soveltuu, salliiko tämä RTTES:in kohta ylemmän toimihenkilön siirtämisen ainoastaan toiseen samanarvoiseen työhön eli ylemmän toimihenkilön työtehtävästä toiseen ylemmän toimihenkilön työtehtävään vai myös toiseen alempiarvoiseen työtehtävään eli toimihenkilön tehtävään?
  4. Jos RTTES sallii tällaisen siirron, onko työntekijälle siirron seurauksena tuleva kahden tehtävän työmäärä RTTES:n 3 §:n 3 kohdan mukaista henkilön etujen huonontumista, joka edellyttää, että työnantajalla tulee olla työntekijää koskeva irtisanomisperuste?

KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA

Työtuomioistuin on oikeudenkäynnistä työtuomioistuimessa annetun lain 39 §:n nojalla varannut Talonrakennusteollisuus ry:lle, Infra ry:lle, Kattoliitto ry:lle, Pintaurakoitsijat ry:lle ja Ammattiliitto Pro ry:lle tilaisuuden tulla asiassa kuulluksi.

RAKENNUSALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEEN OSALLISTEN LIITTOJEN YHTEINEN LAUSUMA

Ammattiliitto Pro ry, Talonrakennusteollisuus ry ja Infra ry ovat toimittaneet asiassa työtuomioistuimelle yhteisen lausuman, johon Kattoliitto ry ja Pintaurakoitsijat ry ovat yhtyneet. Lausumassaan liitot ovat todenneet seuraavaa.

  1. Onko työpäällikön työsopimuksessa voitu sopia pätevästi siitä, että tähän työtehtävään sovelletaan RTTES:iä?

Rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimus koskee rakennusalan toimihenkilöitä. Tämä todetaan työehtosopimuksen 1 §:ssä, jossa määritellään sopimuksen soveltamisala. Tässä yhteydessä toimihenkilöllä tarkoitetaan jaon työntekijä, toimihenkilö ja ylempi toimihenkilö mukaista jakoa. Työehtosopimuksen 1 §:ssä on nimenomainen maininta siitä, että työpäälliköt eivät kuulu työehtosopimuksen soveltamisalaan. Koska kyseessä oleva tehtävä ei kuulu työehtosopimuksen soveltamisalaan, työehtosopimusta ei noudateta työehtosopimuksena kyseisen henkilön työsuhteessa.

Yksittäisen henkilön ja työnantajan välisessä työsuhteessa voidaan sopia työehtosopimuksen noudattamisesta osana työsopimusta. Koska työehtosopimuslain 1 §:n mukaiset edellytykset työehtosopimuksen tekemiseksi eivät täyty, osapuolet eivät kuitenkaan ole voineet sopia rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimuksen noudattamisesta työehtosopimuksena kyseisessä työsuhteessa.

  1. Jos näin on voitu tehdä, soveltuuko RTTES:in 3 §:n 3 kohta myös ylemmän toimihenkilön työhön?

Edellä mainittuun viitaten rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimus ei tule automaattisesti noudatettavaksi työpäällikön työsuhteessa.

Liitot ovat todenneet, että niillä ei ole tietoa, mitä osapuolten välillä on sovittu työehtosopimuksen noudattamisesta kyseisen henkilön työsuhteeseen, joten liitot eivät ole ottaneet kantaa, onko kyseinen sopimuskohta merkityksellinen osapuolten välisessä sopimussuhteessa.

  1. Jos soveltuu, salliiko tämä RTTES:in kohta ylemmän toimihenkilön siirtämisen ainoastaan toiseen samanarvoiseen työhön eli ylemmän toimihenkilön työtehtävästä toiseen ylemmän toimihenkilön työtehtävään vai myös toiseen alempiarvoiseen työtehtävään eli toimihenkilön tehtävään?

Liitot ovat todenneet, että ne eivät pysty ottamaan kantaa osapuolten tekemän sopimuksen tulkintaan, joten ne ovat ottaneet kantaa työehtosopimuksen linjaukseen työehtosopimuksen tasolla. Kyseinen määräys soveltuu ainoastaan siirtoihin henkilöstöryhmän sisällä. Tämä todetaan nimenomaisesti kyseisessä sopimuskohdassa maininnalla ”toimihenkilöasemansa säilyttäen”.

  1. Jos RTTES sallii tällaisen siirron, onko työntekijälle siirron seurauksena tuleva kahden tehtävän työmäärä RTTES:in 3 §:n 3 kohdan mukaista henkilön etujen huonontumista, joka edellyttää, että työnantajalla tulee olla työntekijää koskeva irtisanomisperuste?

Liitot ovat todenneet, että ne eivät pysty ottamaan kantaa osapuolten tekemän sopimuksen sisältöön. Yleisellä tasolla liitot ovat todenneet, että työnantajalla on oikeus johtaa ja jakaa työtä. Sovitun työajan ja työsopimuksen rajoissa toimihenkilö on velvollinen hoitamaan annettuja tehtäviä. Ylityön tekemiseen tai muuhun sovitun työajan lisäämiseen ei ole velvollisuutta.

TYÖTUOMIOISTUIMEN LAUSUNTO

Käräjäoikeudessa vireillä olevassa asiassa kantaja on vaatinut muun ohella, että vastaajayhtiö velvoitetaan maksamaan hänelle työsopimuslain 12 luvun 2 §:n mukaista korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Kantaja on katsonut, että vastaajayhtiöllä ei ole ollut oikeutta siirtää häntä toiseen tehtävään. Vastaajayhtiö on vaatinut kanteen hylkäämistä ja vedonnut muun ohella siihen, että se on saanut rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimuksen 3 §:n nojalla siirtää kantajan hänen toimihenkilöasemansa säilyttäen toiseen tehtävään.

Käräjäoikeus on pyytänyt asiassa työtuomioistuimelta lausuntoa ensinnäkin siitä, onko työpäällikön työsopimuksessa voitu sopia pätevästi siitä, että tähän työtehtävään sovelletaan rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimusta (RTTES). Työehtosopimukseen osalliset ovat yhteisessä lausumassaan viitanneet työehtosopimuksen 1 §:n soveltamisalaa koskevaan määräykseen ja todenneet, että sen mukaan työehtosopimus koskee rakennusalan toimihenkilöitä, eikä sitä sovelleta työpäälliköihin. Koska kyseessä oleva tehtävä ei kuulu työehtosopimuksen soveltamisalaan, työehtosopimusta ei liittojen mukaan noudateta työehtosopimuksena kyseisen henkilön työsuhteessa. Työtuomioistuimella ei ole perusteita poiketa tästä työehtosopimukseen osallisten yhteisestä kannasta. Näin ollen työtuomioistuin lausuntonaan toteaa, että työehtosopimuslain nojalla rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimusta ei sovelleta työpäälliköihin. Eri asia on, että kyseisen työehtosopimuksen soveltamisesta on voitu sopia osana työsopimusta. Se, onko tällainen sopimus tehty pätevästi ja mikä merkitys tällä tavoin työsopimustasoisena sovellettavaksi tuleville ehdoille on mahdollisesti annettava, jää työsopimuksen ja työsopimuslain tulkintaa koskevana kysymyksenä lausuntomenettelyn ulkopuolelle.

Edellä ensimmäiseen kysymykseen annettu vastaus huomioon ottaen työtuomioistuin katsoo, ettei muista asiassa esitetyistä kysymyksistä voida lausua.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Lotta Brander puheenjohtajana sekä Markku Saarikoski, Tuomas Aarto, Merru Tuliara, Satu Tähkäpää ja Sanna Rantala jäseninä. Esittelijä on ollut Krista Kalske.

Lausunto on yksimielinen.