TT 2024:48
Asia
Työrauha
Kantaja
Satamaoperaattorit ry
Vastaaja
Ammattiliitto Pro ry
Kuultavat
Hangon Ahtaus- ja Huolinta-alan tekniset ry
Helsingin Satamatyönjohtajat Pro ry
Kotkan Satamatyönjohtajat Pro ry
Pohjanmaan Satamatyönjohtajat Pro ry
Rauman Satamatyönjohtajat Pro ry
TYÖTAISTELUTOIMENPITEET
Satamaoperointiyritys X Oy oli irtisanonut 15.4.2024 henkilöstön edustajina toimineita työnjohtajia tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Tämän vuoksi Ammattiliitto PRO ry:n paikallisyhdistykset Hangon Ahtaus- ja Huolinta-alan tekniset ry, Helsingin Satamatyönjohtajat Pro ry, Kotkan Satamatyönjohtajat Pro ry, Pohjanmaan Satamatyönjohtajat Pro ry ja Rauman Satamatyönjohtajat Pro ry olivat 17.4.2024 järjestäneet yhteistoiminnassa keskenään työtaistelutoimenpiteitä satamaoperointiyrityksissä seuraavasti:
Hangon Ahtaus- ja Huolinta-alan tekniset ry
Lakon kohteena oli A Oy. Lakkoon osallistui seitsemän työvuorossa ollutta työnjohtajaa. Lakko järjestettiin aikavälillä 13–17.
Helsingin Satamatyönjohtajat Pro ry
Lakon kohteena olivat B Oy Ab, C Oy Ab ja D Oy Ab. Lakkoon osallistui 18 työvuorossa ollutta työnjohtajaa. Lakko järjestettiin aikavälillä 13.30–17.30.
Kotkan Satamatyönjohtajat Pro ry
Lakon kohteena oli E Oy Ab. Lakkoon osallistui yksi työnjohtaja. Lakko järjestettiin aikavälillä 14.30–16.30.
Pohjanmaan Satamatyönjohtajat Pro ry
Lakon kohteena oli E Oy Ab. Lakkoon osallistuivat kaikki kymmenen työvuorossa ollutta työnjohtajaa. Lakko järjestettiin aikavälillä
14–18.
Rauman Satamatyönjohtajat Pro ry
Lakon kohteena olivat F Oy, G Oy, H Oy ja J Oy. Lakkoon osallistui 21 työvuorossa ollutta työnjohtajaa. Lakko järjestettiin aikavälillä 13–17 paitsi F Oy:n 5-vuorotyössä, jossa lakko järjestettiin aikavälillä 12–16.
Hangon Ahtaus- ja Huolinta-alan tekniset ry:n jäsenmäärä oli 15 henkilöä, Helsingin Satamatyönjohtajat Pro ry:n 75 henkilöä, Kotkan Satamatyönjohtajat Pro ry 96 henkilöä, Pohjanmaan satamatyönjohtajat Pro ry 30 henkilöä ja Rauman Satamatyönjohtajat Pro ry 42 henkilöä.
KANNE
Vaatimukset
Satamaoperaattorit ry on vaatinut, että Hangon Ahtaus- ja Huolinta-alan tekniset ry, Helsingin Satamatyönjohtajat Pro ry, Kotkan Satamatyönjohtajat Pro ry, Pohjanmaan Satamatyönjohtajat Pro ry ja Rauman Satamatyönjohtajat Pro ry tuomitaan kukin hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja että yhdistykset velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Satamaoperaattorit ry:n oikeudenkäyntikulut asiassa 2.720 eurolla (sisältäen 2.120 euron oikeudenkäyntimaksun) laillisine korkoineen.
Perusteet
Satamaoperointiyritys X Oy oli irtisanonut 15.4.2024 työnjohtajia tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Irtisanottujen joukossa oli ollut työnjohtajien luottamushenkilöstöä, minkä vuoksi asiassa kuultaviksi nimetyt paikallisyhdistykset olivat päättäneet järjestää lakon.
Ammattiliitto PRO ry:n paikallisyhdistysten Hangon Ahtaus- ja Huolinta-alan tekniset ry:n, Helsingin Satamatyönjohtajat Pro ry:n, Kotkan Satamatyönjohtajat Pro ry:n, Pohjanmaan Satamatyönjohtajat Pro ry:n ja Rauman Satamatyönjohtajat Pro ry:n satamaoperointiyrityksissä yhteistoiminnassa keskenään 17.4.2024 järjestämä lakko oli työehtosopimuslain vastainen.
Työtaistelu kohdistui ahtausalan teknisten toimihenkilöiden työehtosopimukseen (1.5.2023–31.5.2025), jossa todettiin seuraavasti: ”Työnantajalla tai hänen valtuuttamallaan edustajalla on oikeus ottaa ja erottaa työnjohtaja tämän sopimuksen määräyksiä loukkaamatta sekä määrätä työn johtamisesta.”
Paikallisyhdistykset olivat vastuussa organisoimastaan työtaistelusta.
VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Ammattiliitto PRO ry on myöntänyt Hangon Ahtaus- ja Huolinta-alan tekniset ry:n, Helsingin Satamatyönjohtajat Pro ry:n, Kotkan Satamatyönjohtajat Pro ry:n, Pohjanmaan Satamatyönjohtajat Pro ry:n ja Rauman Satamatyönjohtajat Pro ry:n rikkoneen työrauhavelvollisuutensa.
Oikeudenkäyntikuluvaatimus on myönnetty määrältään oikeaksi.
Perusteet
Kanteessa ilmoitetut tapahtumatiedot pitivät pääosassa paikkansa lakon ajankohdan ja sen taustalla olevien syiden osalta.
Lakko oli liittynyt siihen, että X Oy oli 15.4.2024 irtisanonut neljä erittäin pitkäaikaista ja ikääntynyttä työnjohtajaa, jotka olivat kaikki henkilöstön edustajia. Vastoin kantajan esittämää irtisanomiset oli siis kohdistettu yksinomaan henkilöstön edustajina toimineisiin työnjohtajiin.
Lakosta ei ollut aiheutunut kyseessä oleville yhtiöille huomattavaa haittaa ottaen huomioon lakkoon osallistuneiden henkilöiden vähäinen määrä ja lakon huomattavan lyhyt kesto eli neljä tuntia. Lakon kesto oli vielä lisäksi jakautunut siten, että lakko oli kestänyt kaksi tuntia aamuvuorossa ja kaksi tuntia iltavuorossa pois lukien E Oy Ab Kotka, jossa lakkoon oli osallistunut ainoastaan yksi työnjohtaja kahden tunnin ajan.
Hyvityssakon määrän osalta tuli ottaa huomioon lakkoon osallistuneiden henkilöiden vähäinen määrä, lakon hyvin lyhyt kesto ja näiden myötä lakon käytännössä hyvin vähäiset vaikutukset yhtiöiden toiminnalle sekä ammattiyhdistysten pieni koko.
TODISTELU
Asiassa ei ole nimetty todistelua.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Työtaistelutoimenpiteet, kohdistuminen työehtosopimukseen ja ammattiosastojen vastuu
Vastauksessa on myönnetty kuultavina olevien ammattiosastojen rikkoneen työrauhavelvollisuutensa järjestämällä 17.4.2024 lakkoja satamaoperointiyrityksissä seuraavasti:
- Hangon Ahtaus- ja Huolinta-alan tekniset ry on järjestänyt lakon aikavälillä 13–17 satamaoperointiyritys A Oy:ssä. Lakkoon on osallistunut seitsemän työvuorossa ollutta työnjohtajaa.
- Helsingin Satamatyönjohtajat Pro ry on järjestänyt lakon aikavälillä 13.30–17.30 B Oy Ab:ssä, C Oy Ab:ssä ja D Oy Ab:ssä. Lakkoon on osallistunut 18 työvuorossa ollutta työnjohtajaa.
- Kotkan Satamatyönjohtajat Pro ry on järjestänyt lakon aikavälillä 14.30–16.30 E Oy Ab:ssä. Lakkoon on osallistunut yksi työnjohtaja.
- Pohjanmaan Satamatyönjohtajat Pro ry on järjestänyt lakon aikavälillä 14–18 E Oy Ab:ssä. Lakkoon ovat osallistuneet kaikki kymmenen työvuorossa ollutta työnjohtajaa.
- Rauman Satamatyönjohtajat Pro ry ovat järjestäneet lakon F Oy:ssä, G Oy:ssä, H Oy:ssä ja J Oy:ssä. Lakko on järjestetty muutoin aikavälillä 13–17, mutta F Oy:n 5-vuorotyössä aikavälillä 12–16. Lakkoon on osallistunut 21 työvuorossa ollutta työnjohtajaa.
Työtaisteluiden syynä on ollut se, että satamaoperointiyritys X Oy on irtisanonut 15.4.2024 henkilöstön edustajina toimineita työnjohtajia tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Työtaistelut ovat siten kohdistuneet voimassa olevan ahtausalan teknisten toimihenkilöiden työehtosopimuksen määräykseen, jonka mukaan työnantajalla tai hänen valtuuttamallaan edustajalla on oikeus ottaa ja erottaa työnjohtaja kyseisen sopimuksen määräyksiä loukkaamatta sekä määrätä työn johtamisesta.
Hyvityssakko
Asiassa ei ole tullut esille seikkoja, jotka antaisivat aihetta arvioida hyvityssakon määrää tavallisesta menettelystä poiketen. Hyvityssakon määrää arvioitaessa on otettu huomioon työtaistelutoimenpiteen kesto, siihen osallistuneiden määrä, ammattiosaston koko ja muut työehtosopimuslain 10 §:ssä mainitut seikat.
Oikeudenkäyntikulut
Hangon Ahtaus- ja Huolinta-alan tekniset ry, Helsingin Satamatyönjohtajat Pro ry, Kotkan Satamatyönjohtajat Pro ry, Pohjanmaan Satamatyönjohtajat Pro ry ja Rauman Satamatyönjohtajat Pro ry ovat oikeudenkäynnistä työtuomioistuimessa annetun lain 33 a §:n nojalla velvollisia yhteisvastuullisesti korvaamaan Satamaoperaattorit ry:n oikeudenkäyntikulut. Oikeudenkäyntikuluvaatimus on määrältään myönnetty.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n (864/2001) nojalla
- Hangon Ahtaus- ja Huolinta-alan tekniset ry:n maksamaan Satamaoperaattorit ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 600 euroa;
- Helsingin Satamatyönjohtajat Pro ry:n maksamaan Satamaoperaattorit ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 1.000 euroa;
- Kotkan Satamatyönjohtajat Pro ry:n maksamaan Satamaoperaattorit ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 200 euroa;
- Pohjanmaan Satamatyönjohtajat Pro ry:n maksamaan Satamaoperaattorit ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 800 euroa; ja
- Rauman Satamatyönjohtajat Pro ry maksamaan Satamaoperaattorit ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 1.000 euroa.
Hangon Ahtaus- ja Huolinta-alan tekniset ry, Helsingin Satamatyönjohtajat Pro ry, Kotkan Satamatyönjohtajat Pro ry, Pohjanmaan Satamatyönjohtajat Pro ry ja Rauman Satamatyönjohtajat Pro ry velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Satamaoperaattorit ry:n oikeudenkäyntikulut 2.720 eurolla, mille määrälle on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentin mukaista viivästyskorkoa kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Ari Wirén puheenjohtajana sekä Markku Saarikoski, Mika Lallo, Merru Tuliara, Sanna Rantala ja Arja Pohjola jäseninä. Esittelijä on ollut Krista Kalske.
Tuomio on yksimielinen.