TT 2023:49

Työtaistelun syynä oli ollut työnantajan ilmoitus muutoksesta työtuntijärjestelmään. Työtaistelu oli siten kohdistunut voimassa olevan työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen. Vastauksessa myönnettiin ammattiosastojen rikkoneen työrauhavelvollisuutensa, ja ne tuomittiin hyvityssakkoon.



Asia

Työrauha

Kantaja

Teknologiateollisuuden työnantajat ry

Vastaaja

Teollisuusliitto ry

Kuultavat

Tampereen Teollisuustyöväen ammattiosasto ry
Porin Teollisuustyöntekijät ry

KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA

Vireille 10.10.2023

Asia on käsitelty työtuomioistuimessa kirjallisessa menettelyssä asianosaisten suostumuksella.

TYÖTAISTELUTOIMENPITEET

A Oy:ssä oli syys-lokakuun 2023 aikana käyty neuvotteluja paikallisesti sovittavista työaikajärjestelyistä sekä Tampereella että Porissa. Koska osapuolet eivät olleet päässeet yhteisymmärrykseen asiasta, työnantaja oli ilmoittanut muutoksista työtuntijärjestelyihin siten, että ennalta ilmoitetut lauantaipäivät olivat työpäiviä ja työaika tasattaisiin työehtosopimuksen ja lain edellyttämällä tavalla sovittuun määrään.

Tampereen ja Porin tehtaalla työntekijät olivat lakossa lauantain 7.10.2023. Työtaisteluun osallistui Tampereella 56 ja Porissa 59 työntekijää. Lakkojen vuoksi menetettiin Tampereen osalta 448 työtuntia ja Porin osalta 472 työtuntia.

Tampereen Teollisuustyöväen ammattiosasto ry:ssä on 4.475 jäsentä, joista maksavia jäseniä on 2.798.

Porin Teollisuustyöntekijät ry:ssä on 2.354 jäsentä, joista 1.414 on maksavia jäseniä ja loput vapaajäseniä, työkyvyttömyyseläkeläisiä tai opiskelijajäseniä.

KANNE

Vaatimukset

Teknologiateollisuuden työnantajat ry on vaatinut, että työtuomioistuin

1) ensisijaisesti tuomitsee Tampereen Teollisuustyöväen ammattiosasto ry:n ja Porin Teollisuustyöntekijät ry:n hyvityssakkoon työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisen työrauhavelvollisuutensa rikkomisesta

2) toissijaisesti tuomitsee Tampereen Teollisuustyöväen ammattiosasto ry:n ja Porin Teollisuustyöntekijät ry:n hyvityssakkoon työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisen valvontavelvollisuutensa laiminlyönnistä ja

3) velvoittaa Tampereen Teollisuustyöväen ammattiosasto ry:n ja Porin Teollisuustyöntekijät ry:n yhteisvastuullisesti korvaamaan sen oikeudenkäyntikulut 2.840 eurolla korkoineen.

Perusteet

Työehtosopimukseen kohdistuminen

A Oy:n Tampereen ja Porin tehtailla järjestetyt työtaistelut kohdistuvat voimassa olevan Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n ja Teollisuusliitto ry:n työehtosopimuksen 6 kohdan työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen. Työnantaja on tehnyt muutoksia työtuntijärjestelmään työlainsäädännön ja työehtosopimuksen puitteissa. Lakolla on pyritty painostamaan työnantajaa asioissa, jotka kuuluvat työnantajan työnjohto-oikeuden piiriin.

Ammattiosastojen vastuu

Tampereen teollisuustyöväen ammattiosasto ry ja Porin teollisuustyöntekijät ry ovat rikkoneet työehtosopimuslain mukaan niille kuuluvaa työrauhavelvollisuutta järjestämällä työehtosopimuslain ja työehtosopimuksen vastaisen työtaistelun.

Porin Teollisuustyöntekijät ry:tä edustava pääluottamusmies on 4.10.2023 Satakunnan Sanomissa kertonut jo etukäteen työntekijöiden jäävän lakkoon lauantaipäiviksi. Tampereen pääluottamusmies on 6.10.2023 aamupäivällä ilmoittanut työnantajan edustajalle, että Tampereen teollisuustyöväen ammattiosasto ry on julistanut Tampereen tehtaan lakkoon ilmoittamalla, että työntekijöiden tulee jäädä lauantaina 7.10.2023 lakkoon. Ammattiosastoja edustavat pääluottamusmiehet ovat olleet aktiivisesti mukana järjestämässä työtaisteluja. Ammattiosaston vastuuta osoittaa myös se, että molemmat pääluottamusmiehet ovat itse osallistuneet lakkoihin lauantaina 7.10.2023, mikä entisestään lisää lakkojen moitittavuutta.

Työnantajapuoli on ilmoittanut pääluottamusmiehille, että lakot ovat työehtosopimuksen työrauhavelvoitteen vastaisia työtaistelutoimia ja rikkovat työrauhaa. Pääluottamusmiehiltä on vaadittu toimia työrauhan palauttamiseksi. Myös Teollisuusliitolta on vaadittu toimia työrauhan palauttamiseksi.

Yhtiön tiedossa ei ole, että ammattiosastot taikka niiden edustajat olisivat ryhtyneet minkäänlaisiin toimiin lakkojen estämiseksi taikka työrauhan säilyttämiseksi tai palauttamiseksi.

Aiheutunut vahinko

Lakkojen vuoksi on tähän mennessä jäänyt tekemättä lauantain 7.10.2023 työvuoro molemmissa tehtaissa. Lakkojen vuoksi on menetetty Tampereen osalta 448 työtuntia ja Porin osalta 472 työtuntia, yhteensä 920 työtuntia ja siitä on aiheutunut yhtiölle taloudellista vahinkoa menetettynä myyntikatteena kaiken kaikkiaan arviolta 289.000 euroa. Ilmoitettu vahingon määrä perustuu arvioon menetetystä tuotannosta sekä yrityksen valmistamien tuotteiden keskimääräiseen myyntikatteeseen.

VASTAUS

Vastaus kannevaatimuksiin

Vastauksessa on myönnetty, että kuultavat ammattiosastot ovat rikkoneet työrauhavelvollisuutta toimeenpanemalla työtaistelun lauantaina 7.10.2023.

Oikeudenkäyntikuluja koskeva vaatimus on myönnetty perusteeltaan ja määrältään.

Perusteet

Työtaistelun taustalla oli vaikuttanut työaikajärjestelyitä koskeva työnantajan yksipuolinen muutos. Muutoksesta oli aluksi yritetty neuvotella, mutta neuvottelu oli ollut tuloksetonta. Työnantaja oli neuvotteluissa esittänyt ainoastaan kaksi vaihtoehtoa, jotka molemmat olivat olleet työntekijöiden kannalta huonoja.

Työntekijät olivat kokeneet työnantajan menettelyn ”puhtaaksi sanelupolitiikaksi”, mitä oli päätetty vastustaa jäämällä pois töistä lauantaina 7.10.2023, joka olisi ollut ilman työvuorojärjestelmän yksipuolista muutosta normaalisti työntekijöiden vapaapäivä. Sekä Porissa että Tampereella myös pääluottamusmiehet olivat osallistuneet lakkoon.

Väitetyn vahingon määrä kiistetään. Vastaajan ja kuultavien käsityksen mukaan menetetyn myyntikatteen määrä ei voi olla ilmoitetun suuruinen. Näyttötaakka väitetystä vahingon määrästä on kantajalla.

Hyvityssakon määrässä tulee ottaa huomioon työtaisteluun johtaneet syyt ja työntekijöiden perusteltu aihe mielenilmaukseen.

Päätöstä työtaistelun jatkamisesta tulevina lauantaipäivinä ei ole tehty.

TODISTELU

Ei nimettyä todistelua.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Työtaistelutoimenpiteet ja kohdistuminen työehtosopimukseen

A Oy:ssä järjestettiin edellä kuvatuin tavoin lauantaina 7.10.2023 työtaistelu, johon osallistui Tampereella 56 ja Porissa 59 työntekijää. Lakkojen vuoksi menetettiin Tampereen osalta 448 työtuntia ja Porin osalta 472 työtuntia.

Työtaistelun syynä olivat työnantajan ilmoittamat muutokset työtuntijärjestelmään siten, että ennalta ilmoitetut lauantaipäivät olivat työpäiviä ja työaika tasattaisiin työehtosopimuksen ja lain edellyttämällä tavalla sovittuun määrään. Työtaistelu kohdistui siten voimassa olevan työehtosopimuksen 6 kohdan työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen.

Ammattiosastojen vastuu

Vastauksessa on myönnetty, että Tampereen Teollisuustyöväen ammattiosasto ry ja Porin Teollisuustyöntekijät ry ovat rikkoneet työrauhavelvollisuutensa.

Hyvityssakko

Asiassa ei ole tullut esille seikkoja, jotka antaisivat aihetta arvioida hyvityssakon määrää tavallisesta menettelystä poiketen. Hyvityssakon määrää arvioitaessa on otettu huomioon työtaistelutoimenpiteen kesto, siihen osallistuneiden määrä, ammattiosaston koko ja muut työehtosopimuslain 10 §:ssä mainitut seikat.

Oikeudenkäyntikulut

Tampereen Teollisuustyöväen ammattiosasto ry ja Porin Teollisuustyöntekijät ry ovat oikeudenkäynnistä työtuomioistuimessa annetun lain 33 a §:n nojalla velvolliset korvaamaan Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n oikeudenkäyntikulut. Oikeudenkäyntikuluvaatimus on määrältään myönnetty.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Tampereen Teollisuustyöväen ammattiosasto ry:n maksamaan Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 2.500 euroa ja Porin Teollisuustyöntekijät ry:n maksamaan Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 2.500 euroa.

Tampereen Teollisuustyöväen ammattiosasto ry ja Porin Teollisuustyöntekijät ry velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n oikeudenkäyntikulut 2.840 eurolla, mille määrälle on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentin mukaista viivästyskorkoa kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Outi Anttila puheenjohtajana sekä Riitta Kiiski, Markus Äimälä, Tuomas Mänttäri, Satu Tähkäpää ja Patrik Stenholm jäseninä. Esittelijä on ollut Jaana Väisänen.

Tuomio on yksimielinen.