TT 2021:90

Pelastuslaitokselle oli myönnetty työaikalain 39 §:n 1 momentin 1 kohdan nojalla poikkeuslupa, joka koski pelastustoimen ja ensihoidon moniammatillista henkilöstöä. Lupaehtojen mukaan säännöllinen työaika oli enintään keskimäärin 42 tuntia viikossa 12 viikon tasoittumisjaksolla. Valituksessa vaadittiin mainittua lupaehtoa muutettavaksi siten, että säännöllinen työaika olisi ensisijaisesti keskimäärin enintään 38 tuntia ja 15 minuuttia viikossa tai toissijaisesti keskimäärin enintään 40 tuntia viikossa.

Työtuomioistuin katsoi päätöksestään tarkemmin ilmenevin perustein, ettei viikoittaisen työajan enimmäismäärää ollut työaikasuojelullisin perustein tarpeen rajata alhaisemmaksi kuin keskimäärin enintään 42 tuntia. Valitus hylättiin.


Asia

Työaikalain 39 §:n 1 momentin 1 kohdan mukainen lupa työaikalain 5 ja 25 §:n säännöksistä poikkeamiseen

Valittaja

A

Päätös, josta valitetaan

Työneuvoston päätös 25.03.2021 oikaisuvaatimusasiassa dnro 3/2021

TYÖNEUVOSTON PÄÄTÖS

Asian tausta ja aluehallintoviraston päätös

Etelä-Savon pelastuslaitos on hakenut Lounais-Suomen aluehallintovirastolta lupaa poiketa työaikalain 39 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaisesti työaikalain 5 §:n ja 25 §:n säännöksistä. Työnantaja on hakenut lupaa teettää säännöllistä työaikaa keskimäärin 42 tuntia viikossa 12 viikon tasoittumisjaksolla. Säännöllisen työvuoron pituus on enintään 24 tuntia. Enintään 24 tunnin työvuorossa tehollinen työaika on enintään 12 tuntia. Työtä tehdään myös 12 tunnin ja 8 tunnin työvuoroissa. Näiden vuorojen osalta vuorokausilepo voidaan toteuttaa työaikalain 25 §:n mukaisesti.

Hakemus on koskenut työnantajan moniammatillisen vuorotyötä tekevän pelastustoimen ja ensihoidon henkilöstöä. Moniammatillisten yksiköiden ja pelastustoimen työvuorot ovat pääsääntöisesti 24 tunnin pituisia.

Yksittäinen työvuoro voi olla myös lyhyempi, jos työnantajalla on tarvetta tasata työajan tasoittumisjakson tunteja tai henkilöstö osallistuu koulutuksiin. Henkilöstö on työskennellyt aiemmin yleistyöajassa ja varallaolojärjestelmässä.

Hakemus on koskenut alkuvaiheessa Sulkavan ja Puumalan yksiköitä. Muissa lupahakemuksessa mainituissa yksiköissä (Kangasniemi, Juva, Mäntyharju ja Punkaharju) on tarkoitus käynnistää moniammatillinen toiminta vaiheittain ja alkuun pääpaino on pelastustoimen tehtävissä.

Hakemuksen mukaan kyseessä oleva työ on laadultaan sellaista, että sitä suoritetaan vain aika ajoin sen vuorokautisen työajan kuluessa, jona työntekijän on oltava valmiina työhön. Pelastuslaitoksen työajasta aktiivityötä eli tehollista työaikaa on hälytystehtäviin sitoutuva aika, jota mitataan Pronto-tietojärjestelmän ja ensihoitotietojärjestelmän avulla. Lisäksi aktiivityötä ovat kaikki työnantajan määräämät tehtävät kuten esimerkiksi koulutus, harjoitukset, huoltotehtävät, turvallisuusviestintätehtävät ja palotarkastukset. Edellä mainittuja hälytystehtävien ulkopuolisia tehtäviä on noin 25 prosenttia työajasta. Aktiivinen ja aika ajoin tehtävä työ ei estä työaikalain mukaisen riittävän levon toteutumista työvuoron aikana tai sen jälkeen. Sekä työnantaja että työntekijät seuraavat työmäärää, työn rasittavuutta ja työtehtäviä sekä työturvallisuuden toteutumista kunkin työvuoron pituus huomioiden siten, että työntekijöillä on mahdollisuus riittävään lepoon työvuoron aikana. Työtehtävät ja lepoaika rytmittyvät kussakin työvuorossa aika ajoin tarpeen mukaan.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue on 14.12.2020 antamallaan päätöksellä dnro LSAVI/10616/2020 myöntänyt työnantajan hakeman luvan seuraavilla lupaehdoilla:

1. Säännöllisen työvuoron pituus on enintään 24 tuntia. Tehollinen työaika saa olla enintään 12 tuntia 24 tunnin työvuorossa.

2. Säännöllinen työaika on enintään keskimäärin 42 tuntia viikossa 12 viikon tasoittumisjaksolla.

3. Työnantajan on varmistettava, että työ säilyy laadultaan aika ajoin tehtävänä luvan voimassaolon ajan tehollisen työajan pituuden määrittelystä riippumatta.

4. Ylityöstä, joka tehdään 24 tuntia käsittävän työvuoron lisäksi, maksetaan kahdelta ensimmäiseltä tunnilta 50 prosentilla ja seuraavilta tunneilta 100 prosentilla korotettu palkka.

5. 24 tunnin työvuoroa tulee seurata aina vähintään 72 tunnin pituinen vapaajakso ja sitä tulee edeltää vähintään 24 tunnin pituinen vapaajakso. Työnantajan tulee huolehtia, että työvuorojen pituus huomioiden lepoaika on riittävä palautumiseen. Korvaava lepoaika on annettava välittömästi työvuoron päättymisen jälkeen.

Lupa ei oikeuta poikkeamaan soveltuvan työ- tai virkaehtosopimuksen säännöksistä, ellei sopimuksissa sitä mahdollisteta. Muiden kuin 24 tunnin työvuorojen lepoajat on toteutettava työaikalain 25 §:n mukaisesti.

Muilta osin työn teettämisessä on työaikojen osalta noudatettava työaikalain ja sovellettavan työ- tai virkaehtosopimuksen säännöksiä. Myönnetty poikkeuslupa voidaan peruuttaa, jos luvan myöntäminen on perustunut virheellisiin tietoihin tai olosuhteet ovat päätöksen antamisen jälkeen olennaisesti muuttuneet.

Jos olosuhteet eivät ole luvan myöntämisen jälkeen olennaisesti muuttuneet, työnantaja ja 36 §:n 3 momentissa tarkoitettu työntekijöiden edustaja voivat sopia aluehallintoviraston myöntämän luvan tai vapautuksen jatkamisesta.

Lupa koskee Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastustoimen ja ensihoidon moniammatillista henkilöstöä, joka työskentelee seuraavilla asemilla: Kangasniemi (4-5 henkilöä), Juva (4-5 henkilöä), Puumala (4-5 henkilöä), Mäntyharju (4-5 henkilöä), Sulkava (8-10 henkilöä) ja Punkaharju (4-5 henkilöä).

Päätöksen perusteluissa on lausuttu, että vuorotyötä tekevän, päätöksen kohteena olevan moniammatillisen pelastus- ja ensihoitohenkilöstön osalta työ on lähtökohtaisesti laadultaan sellaista, että sitä suoritetaan työaikalain 39 §:n 1 momentin tarkoittamalla tavalla vain aika ajoin sen vuorokautisen työajan kuluessa, jona työntekijän on oltava valmiina työhön. Aluehallintovirasto ei voi sitoa päätöksessään poikkeusluvan työaikaa työehtosopimuksen työaikaan, vaan lupaehtojen sisältö on harkittava työaikasuojelullisin perustein. Aluehallintovirasto on pelastustoimen osalta vakiintuneesti katsonut, että poikkeuslupa voidaan myöntää 42 tunnin viikkotyöaikaan.

Oikaisuvaatimus ja työneuvoston päätös

A on aluehallintoviraston päätöksen johdosta tekemässään oikaisuvaatimuksessa pyytänyt työneuvostoa oikaisemaan aluehallintoviraston päätöstä ja lyhentämään lupaehdossa 2 sallitun viikoittaisen työajan enimmäismäärän 40 tuntiin.

Työneuvosto on hylännyt oikaisuvaatimuksen. Perusteluinaan se on lausunut, että käsillä olevassa tapauksessa on kysymys moniammatillisen yksikön poikkeusluvasta, joka koskee sekä pelastustoimen että ensihoidon tehtäviä suorittavia henkilöitä. Näin ollen voidaan pitää tarkoituksenmukaisena, että lupaehdot ovat ainakin pääosin yhteneväiset. Työneuvosto on hyväksynyt ensihoidossa keskimääräisen viikoittaisen työajan pituudeksi 42 tuntia tapauksessa, jossa tasoittumisjakso oli pituudeltaan 52 viikkoa (dnro 7/2021). Nyt käsillä olevassa tapauksessa tasoittumisjakso on pituudeltaan vain 12 viikkoa.

ASIAN KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA

Valitus

Vaatimukset

A on vaatinut, että työtuomioistuin muuttaa työneuvoston päätöstä dnro 3/2021 siten, että poikkeusluvan ehto 42 tunnin viikkotyöajasta muutetaan 38 tunniksi ja 15 minuutiksi tai vaihtoehtoisesti 40 tunniksi. Tällöin työajan pidentäminen 38 tunnista ja 15 minuutista tulee kompensoida.

Perusteet

Viikkotyöajan pidentämiselle työehtosopimuksen 38 tunnista ja 15 minuutista tai työaikalain 40 tunnista 42 tuntiin ei ole esitetty työaikasuojelullisia perusteita, eikä siitä anneta vastaavaa työaikasuojelun kompensaatiota. Työaikadirektiivin ja työaikalain tavoitteena on työntekijän terveyden ja turvallisuuden suojelu. Viranomaisella tai työneuvostolla ei ole oikeutta nostaa yksipuolisesti työsopimuksella ja työehtosopimuksella sovittua viikkotyöaikaa ja asettaa ensihoitajia työaikasuojelun osalta muita huonompaan asemaan.

Työneuvosto on antanut poikkeuslupaa koskevan päätöksen moniammatilliselle yksikölle, jonka pääasiallinen työ on ensihoitotyötä. Työparina toimivat ensihoitaja (hoitotason ensihoitaja) ja pelastaja-lähihoitaja (perustason ensihoitaja). Työ tehdään ambulanssilla, jonka varusteisiin kuuluu myös vähäinen määrä muihin pelastustehtäviin tarvittavaa kalustoa kuten alkusammutusvälineet. Yksikkö ei koskaan lähde ainoana yksikkönä esimerkiksi sammutustehtäviin.

Moniammatillisen yksikön ensihoitotehtävissä kuormittavuus on olennaisesti suurempi kuin puhtaasti pelastuslaitoksen pelastustehtävissä, jonne on myönnetty 42 tunnin viikkotyöajan poikkeuslupia. Pelastuspuolella tehtäviä on vuodessa vajaat 10 prosenttia ensihoitopuolen tehtäviin verrattuna. Kuormittavuutta aiheuttaa myös työn laatu, joka yhä enemmän painottuu potilaan hoitamiseen tapahtumapaikalla, etäkonsultointiin ja vaativienkin hoitojen aloittamiseen jo ennen kuljetusta jatkohoitoon. Potilaat ovat yhä vanhempia, ja heillä on yhä useampia sairauksia. Työssä tulee hallita nopeasti muuttuvia tilanteita, vastata potilaiden turvallisuudesta ja ylläpitää elintärkeitä elintoimintoja. Ensihoito on fyysisesti raskasta, ja usein läsnä on väkivallan uhka. Välittömän potilastyön lisäksi tehtäviin kuuluu myös valmiustason ylläpitoon liittyviä huoltotoimia ja koulutusta.

Työneuvosto on perustellut viikkotyöajan pidentämistä poikkeusluvan yhteneväisyydellä pelastustoimen lupien kanssa. Moniammatillisen yksikön työ on kuitenkin ensihoitotyötä, ja vertailukohtana tulee käyttää muita ensihoitoon annettuja poikkeuslupia. Kuntasektorilla voimassa olevista ensihoidon poikkeusluvista seitsemässä viikkotyöaikaa koskeva ehto on 38 tuntia 15 minuuttia, seitsemässä 40 tuntia ja kahdessatoista 42 tuntia viikossa, kun taas kaikissa yhdessätoista yksityissektoria koskevassa poikkeusluvassa viikkotyöaika on työehtosopimuksen mukainen 38 tuntia 15 minuuttia, vaikka työvuorot on järjestetty 24 tunnin mittaisina. Ensihoitotyö on samaa työtä sekä kunnallisesti että yksityisesti järjestettynä.

Työsuojelullisesti ei ole perusteita rinnastaa moniammatillisen yksikön työtä pelastuslaitoksen pelastajan työhön ja pidentää ensihoitajien työaikaa. Mikäli sekä pelastushenkilöstöllä että ensihoitajilla tulee työn organisoinnin vuoksi olla saman työvuoron pituuden lisäksi sama viikkotyöaika, tulee pelastushenkilöstön viikkotyöaikaa lyhentää.

Työneuvoston lausunto 3.5.2021

Työneuvosto on lausunut, että sillä ei ole valituksessa esitetyn johdosta muutettavaa asiassa antamansa päätöksen lopputulokseen tai perusteluihin.

A:n vastaselitys

A on ilmoittanut, ettei hänellä ole lausuttavaa työneuvoston lausunnosta. A on pyytänyt, että asia käsitellään yhdessä työneuvoston oikaisuvaatimukseen antamasta päätöksestä dnro 5/2021 tehdyn valituksen kanssa.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Asian käsitteleminen

Asiaa ratkaistaessa esillä ovat olleet myös työtuomioistuimessa vireillä olevan asian 20048/2021 asiakirjat. Viimeksi mainittu asia on valitus työneuvoston oikaisuvaatimukseen antamasta päätöksestä dnro 5/2021, joka koskee Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle myönnettyä poikkeuslupaa Heinäveden paloaseman osalta.

Perustelut

Kysymyksenasettelu

Etelä-Savon pelastuslaitokselle myönnetyn, työaikalain 39 §:n 1 momentissa tarkoitetun poikkeusluvan lupaehdon 2 mukaan säännöllinen työaika on keskimäärin enintään 42 tuntia viikossa 12 viikon tasoittumisjaksolla.

Valituksen johdosta asiassa on arvioitava, tuleeko lupaehtoa 2 muuttaa siten, että säännöllinen työaika on ensisijaisesti keskimäärin enintään 38 tuntia ja 15 minuuttia viikossa tai toissijaisesti keskimäärin enintään 40 tuntia viikossa 12 viikon tasoittumisjaksolla.

Työtuomioistuimen johtopäätökset

Työaikalain 39 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan aluehallintovirasto voi määräämillään ehdoilla myöntää luvan poiketa 5 §:n mukaista säännöllistä työaikaa ja 25 §:n mukaista vuorokausilepoa koskevista säännöksistä työssä, jota tehdään vain aika ajoin sen vuorokautisen työajan kuluessa, jona työntekijän on oltava valmiina työhön siten, että työntekijälle 25 §:n mukaisten korvaavien lepoaikojen toteutuminen välittömästi työvuoron päättymisen jälkeen turvataan. Työaikalain 5 § on työaikaa koskeva yleissäännös, jonka 1 momentin mukaan säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa.

A on vedonnut valituksessaan siihen, että viranomaisella tai työneuvostolla ei ole oikeutta yksipuolisesti nostaa työsopimuksella tai työehtosopimuksella sovittua viikkotyöaikaa. Työtuomioistuin toteaa, että työaikalain 39 §:ssä aluehallintovirastolle on annettu mahdollisuus myöntää työnantajalle lupa poiketa muun ohessa edellä todetuista työaikalain säännöksistä. Kuten valituksessa tarkoitetussa aluehallintoviraston päätöksessä on todettu, lupa ei oikeuta poikkeamaan soveltuvan työ- tai virkaehtosopimuksen säännöksistä, ellei sopimuksissa sitä mahdollisteta.

Työtuomioistuin toteaa, että työaikalain 39 §:n 1 momentissa tarkoitettuja poikkeuslupia myöntävän viranomaisen harkintavaltaa ei ole rajattu työ- tai virkaehtosopimuksen sisällön mukaiseksi, vaan lupaviranomaisen tulee arvioida luvan myöntämistä mainitussa lainkohdassa säädettyjen kriteerien perusteella. Käytännössä myönnetty lupa voi jäädä merkityksettömäksi, jos siinä on sovellettavaksi tulevasta työ- tai virkaehtosopimuksesta poikkeavia määräyksiä eikä sopimuksessa ole määrätty poikkeusluvan ensisijaisuudesta. (esim. työneuvoston päätös dnro 10/2020)

A on vedonnut myös siihen, että moniammatillisen yksikön työ on olennaisesti pelastustehtäviä kuormittavampaa ensihoitotyötä, jota ei siten tule rinnastaa pelastustoimen työhön poikkeuslupaa koskevassa harkinnassa. A:n mukaan pelastustehtäviin on myönnetty poikkeuslupia, joissa työaika on rajattu 42 viikkotyötuntiin. Tältä osin työtuomioistuin toteaa A:n valituksessaan muun ohella ilmoittaneen, että kuntasektorilla voimassa olevista ensihoidon poikkeusluvista kahdessatoista eli noin joka toisessa säännöllistä työaikaa koskeva ehto on keskimäärin enintään 42 tunnin viikkotyöaika. Myös valituksen liitteenä olevista ensihoitoa koskevista poikkeusluvista ilmenee, että osassa ensihoidon tehtäviin myönnetyistä poikkeusluvista säännöllinen keskimääräinen työaika on rajattu enintään 42 tuntiin viikossa.

Työtuomioistuin toteaa lisäksi, että työneuvosto on esimerkiksi 15.3.2021 antamassaan päätöksessä dnro 7/2021 hyväksynyt ensihoitotyössä keskimääräisen viikoittaisen työajan enimmäispituudeksi 42 tuntia siten, että tasoittumisjakson pituus on 52 viikkoa. Päätöksen perusteluista ilmenee, että luvan kohteena olevassa työssä aktiivista työtä olisi 24 tunnin työvuoron aikana enintään 9,1 tuntia. Työneuvosto on mainitussa ratkaisussaan lausunut muun ohella, että ensihoitotyö on useimmiten luonteeltaan intensiivistä, mutta luvassa edellytetty pääsääntöinen 72 tunnin pituinen lepoaika kunkin 24 tunnin pituisen työvuoron jälkeen turvaa kuitenkin työntekijän palautumista.

Työtuomioistuin toteaa, että käsillä olevassa asiassa ei ole esitetty selvitystä aktiivisen työn osuudesta työvuoron aikana. Aluehallintovirasto on myöntämässään luvassa edellyttänyt, että tehollinen työaika saa olla enintään 12 tuntia 24 tunnin työvuorossa. Luvassa on lisäksi edellytetty, että 24 tunnin pituista työvuoroa tulee seurata aina vähintään 72 tunnin pituinen vapaajakso ja sitä tulee edeltää vähintään 24 tunnin pituinen vapaajakso. Lupaehtojen mukaan säännöllisen työajan tasoittumisjakso on 12 viikkoa. Työtuomioistuin katsoo, että luvassa edellytetyt lepoajat ja muut lupaehdot turvaavat työntekijän palautumista, eikä työaikasuojelullisin perustein ole tarpeellista rajata viikoittaisen työajan enimmäismäärää alhaisemmaksi kuin keskimäärin enintään 42 tuntia.

Edellä mainituilla perusteilla työtuomioistuimella ei ole asiaa kokonaisuutena harkittuaan aihetta päätyä toisenlaiseen lopputulokseen kuin työneuvosto. Valitus on siten hylättävä.

Päätöslauselma

Valitus hylätään.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Risto Niemiluoto puheenjohtajana sekä Satu Saarensola, Riitta Kiiski, Juha Teerimäki ja Anu-Tuija Lehto jäseninä. Esittelijä on ollut Lotta Brander.

Päätös on yksimielinen.