TT 2021:87
Työtaistelun syynä olivat yhtiön yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen tekemät päätökset kollektiiviperusteisista henkilöstövähennyksistä. Työtaistelutoimenpide kohdistui siten työnantajan työnjohto-oikeutta ja töiden järjestämistä koskeviin voimassa olevan työehtosopimuksen määräyksiin. Ammattiosasto tuomittiin työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja ammattiliitto valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä hyvityssakkoon.
Hyvityssakkoa korottavana seikkana otettiin huomioon se, että työnseisaus oli toimeenpantu, vaikka työtuomioistuin oli aiemmassa tuomiossaan TT 2021:63 katsonut, että työnseisauksella uhkaaminen oli ollut lainvastainen työtaistelutoimenpide.
(Ään. hyvityssakkojen määrästä)
Asia
Työrauha
Kantaja
Metsäteollisuus ry
Vastaaja
Paperiliitto ry
Kuultava
Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry
TYÖTAISTELUTOIMENPITEET
X Oy (X) kävi 4.5.–21.6.2021 yhteistoimintalain 8 luvun mukaiset yhteistoimintaneuvottelut, koska yhtiö suunnitteli tehostavansa toimintaansa ja parantavansa tuottavuutta Tampereen tehtaallaan.
X julkaisi sisäisesti yhteistoimintaneuvotteluiden kohteena olleet päätöksensä 28.6.2021 kello 12.15. Tässä yhteydessä yhtiö ilmoitti muun muassa, että uudelleenjärjestelyn seurauksena Tampereen tehtaan organisaatiosta vähenee yhteensä 26 työpaikkaa, ellei henkilöitä voida sijoittaa muihin tehtäviin yhtiön sisällä. Näistä tehtävistä 20 on työntekijätehtäviä ja kuusi toimihenkilötehtäviä.
Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry:n varapääluottamusmies A ilmoitti X:lle 28.6.2021 kirjallisella ilmoituksella, että ammattiosasto toimeenpanee työnseisauksen X:n Tesoman tehtaalla torstaina 1.7.2021 kello 6 alkaen. Mielenilmauksen ilmoitettiin päättyvän lauantaina 3.7.2021 kello 6. Työnseisauksen syyksi ammattiosasto ilmoitti X:n tekemät päätökset kollektiiviperusteisista henkilöstövähennyksistä ja tyytymättömyytensä niihin.
Metsäteollisuus ry toimitti työtuomioistuimelle 28.6.2021 kello 16.14 kiireellisen haastehakemuksen työrauhavelvollisuuden rikkomista ja valvontavelvollisuuden laiminlyöntiä koskevassa työrauha-asiassa. Paperiliitto myönsi 29.6.2021 työtuomioistuimelle antamassaan vastauksessa kanteessa esitetyt vaatimukset valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä ja työrauhavelvollisuuden rikkomisesta kaikilta osin oikeiksi sekä Paperiliiton että ammattiosaston osalta.
Työtuomioistuin totesi 30.6.2021 antamassaan tuomiossa H18/2021 (TT 2021:63), että Paperiliiton ja ammattiosaston yllä kuvatussa toiminnassa oli kyse laittomasta työtaistelutoimenpiteestä. Ammattiosasto tuomittiin työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 2.500 euron suuruiseen hyvityssakkoon ja Paperiliitto valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä 3.500 euron suuruiseen hyvityssakkoon.
Paperiliitto sai keskiviikkona 30.6.2021 kello 15.45 tiedoksi edellä mainitun työtuomioistuimen tuomion. Työtuomioistuimen tuomiosta huolimatta lakko aloitettiin ilmoitettuna ajankohtana torstaina 1.7.2021 kello 6. Lakko kesti ilmoitetun mukaisesti lauantaihin 3.7.2021 kello 6 saakka. Siihen osallistui noin 90 X:n Tesoman tehtaan työntekijää. Tehtaalla oli töissä tehtaan varapääluottamusmies, työsuojeluvaltuutettu sekä kesätyöntekijöitä, jotka oli jätetty mielenilmauksen ulkopuolelle.
X vaati 1.7.2021 kello 7.57 ammattiosastolta työrauhan välitöntä palauttamista ja muistutti ammattiosastoa työrauhavelvollisuuden voimassaolosta sekä viittasi työtuomioistuimen 30.6.2021 antamaan tuomioon.
Metsäteollisuus ry:n johtaja B soitti Paperiliiton liittosihteeri C:lle työtaistelun lopettamiseksi työtaistelu-uhkauksen vastaanottamisen jälkeen 28.6.2021 kello 15.20 ja työtaistelun alkamisen jälkeen 1.7.2021 kello 8.03. B myös lähetti 28.6.2021 kello 15.40 ja 1.7.2021 kello 8.07 sähköpostitse vaatimuksen työrauhan säilyttämisestä ja lakon keskeyttämisestä C:lle ja Paperiliiton puheenjohtaja D:lle. Liittosihteeri C oli yhteydessä tehtaan varapääluottamusmieheen asiassa.
KANNE
Vaatimukset
Metsäteollisuus ry on vaatinut, että työtuomioistuin
1. tuomitsee Paperiliitto ry:n valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä työehtosopimuslain mukaiseen hyvityssakkoon,
2. tuomitsee Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry:n ensisijaisesti työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja toissijaisesti valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä työehtosopimuslain mukaiseen hyvityssakkoon ja
3. tuomitsee Paperiliitto ry ja Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry korvaamaan yhteisvastuullisesti Metsäteollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 2.650 eurolla korkoineen.
Perusteet
Työtaistelu on laiton ja se kohdistuu voimassa olevaan työehtosopimukseen
Metsäteollisuuden ja Paperiliiton välinen paperiteollisuuden työntekijöiden työehtosopimus on voimassa 31.12.2021 saakka.
Työehtosopimuksen 5 §:n 1 kohdan mukaan työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä sekä määrätä työn tekemisestä. Työehtosopimuksen 9 §:n mukaan työnantaja määrittää miehityksen ja toimintatavat yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa. Työtaistelu kohdistuu yllä kerrotuin perustein työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta ja töiden järjestämistä koskeviin määräyksiin.
Työnseisauksella on asiallinen ja ajallinen yhteys hiljattain päättyneisiin yhteistoimintaneuvotteluihin, sillä laiton lakko aloitettiin vain muutamaa päivää kollektiivi-irtisanomisia koskevan työnantajan selvityksen antamisen jälkeen. Laittomalla työnseisauksella painostetaan X:ää perumaan ilmoitetut henkilöstövähennykset tai ainakin muuttamaan niitä. Siten painostaminen ja työtaistelu kohdistuvat laillisesti tehtäviin työvoiman vähentämistoimenpiteisiin ja voimassaolevan työehtosopimuksen määräyksiin, minkä vuoksi se on laiton ja rikkoo työrauhavelvollisuutta.
Paperiliiton ja ammattiosaston vastuut
Paperiliitto on laiminlyönyt työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisen valvontavelvollisuutensa, koska se ei ole estänyt laittoman lakon alkamista tai keskeyttänyt sitä Metsäteollisuuden valvontatoimenpiteistä tai työtuomioistuimen 30.6.2021 antamasta samaa asiaa koskevasta tuomiosta huolimatta. Vastaaja ei ole ryhtynyt mihinkään tai ainakaan riittävänä pidettäviin toimenpiteisiin työrauhan palauttamiseksi. Siten työtuomioistuimen tulee tuomita Paperiliitto valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä hyvityssakkoon.
Vastaavasti ammattiosaston toiminnassa on kyse laittoman lakon toimeenpanosta. Myöskään ammattiosasto ei ole ryhtynyt mihinkään toimiin työrauhan palauttamiseksi X:n ja Metsäteollisuuden valvontatoimenpiteistä tai työtuomioistuimen 30.6.2021 antamasta samaa asiaa koskevasta tuomiosta huolimatta. Tämän johdosta työtuomioistuimen tulee tuomita Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry hyvityssakkoon työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisen työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja joka tapauksessa työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisen valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.
Hyvityssakon määrä
Paperiliiton ja ammattiosaston toiminnassa on kyse poikkeuksellisen suhteettomasta ja lainvastaisesta toiminnasta, joka antaa aihetta arvioida hyvityssakon määrää tavanomaisesta ratkaisukäytännöstä poiketen. Laiton työtaistelu on aloitettu siitä huolimatta, että työtuomioistuin katsoi samassa asiassa ennen työtaistelutoimenpiteen alkamista Paperiliiton ja ammattiosaston rikkoneen valvonta- ja työrauhavelvollisuuttaan.
Oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että syyllisyyden määrää arvioitaessa voidaan ottaa huomioon työtaistelun toistaminen. Työehtosopimuslain 7 §:n mukaan hyvityssakkoon tuomitsemista voidaan toistaa, kunnes työehtosopimuksen vastainen asiaintila on poistettu. Työtuomioistuimen aiemmassa oikeuskäytännössä (esim. TT 2004:100, TT 2004:101, TT 2004:104, TT 2004:121) on todettu, että hyvityssakon määrää arvioitaessa on erityisesti otettu korottavana seikkana huomioon, että työtaistelutoimenpiteet ovat jatkuneet työtuomioistuimen samassa asiassa antamasta, työtaistelutoimenpiteet lainvastaisiksi toteavasta tuomiosta huolimatta.
Toiseksi raskauttavana seikkana hyvityssakkojen määrää tuomittaessa tulee huomioida se, että Paperiliitto myönsi kaikilta osin valvonta- ja työrauhavelvollisuuden rikkomisen riidattomina seikkoina jo ennen laittomaan työtaistelun alkamista ja samaa asiaa koskevan työtuomioistuimen tuomion antamista. Siten on selvää, että Paperiliiton ja ammattiosaston syyllisyyden määrä on näissä olosuhteissa poikkeuksellisen suuri, koska vastaaja ja kuultava ovat tästä huolimatta aloittaneet laittoman lakon tietoisina työtuomioistuimen samaa asiaa koskevasta tuomiosta.
Kolmanneksi hyvityssakkoja korottavana tekijänä on otettava huomioon työtaistelun suhteeton laajuus, kesto ja siitä aiheutuvat huomattavan suuret taloudelliset vahingot X:lle tuotannon menetyksinä ja muina kustannuksina. Laiton työtaistelu aiheuttaa huomattavan suurta vahinkoa jäsenyrityksellemme X:lle ja sen asiakkaille.
Neljänneksi työehtosopimuksen n:o 50 allekirjoituspöytäkirjan kohdan 6 mukaan Paperiliitolla on korostettu velvollisuus työrauhan ylläpitämiseksi. Myös tämä seikka on otettava huomioon asian ratkaisussa ja hyvityssakon määrässä.
VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Paperiliitto ry:n osalta kanne valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä myönnetään oikeaksi.
Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry:n osalta kanne työrauhavelvollisuuden rikkomisesta myönnetään oikeaksi.
Perusteet
Toisin kuin kanteessa katsotaan, kysymys ei ole ollut poikkeuksellisen suhteettomasta toiminnasta. Poikkeuksellista asiassa on ollut ainoastaan se, että paikallinen ammattiosasto on ilmoittanut tulevasta mielenilmauksesta jo kolme päivää etukäteen. Ammattiosasto on halunnut ilmoittaa mielenilmauksestaan jo hyvissä ajoin, koska jo aiemmin kerrotulla tavalla keskeinen syy mielenilmaukselle on ollut halu osoittaa tukea työnsä menettäville työntekijöille, joiden tosiasialliset mahdollisuudet työllistyä uudelleen ovat heikot jo pelkästään irtisanottavien ikä huomioiden. Kun mielenilmauksen tavoitteena ei ole siis ollut miltään osin aiheuttaa haittaa työnantajan toiminnalle, on mielenilmauksen aikaistettu ilmoittaminen mahdollistanut sen, että työnantaja on pystynyt varmistamaan asiakkaiden tilausten valmistuksen sekä lastauksen eteenpäin tehtaalta ennen mielenilmauksen alkua. Tämän poikkeuksellisen ilmoitusmenettelyn merkityksen ovat paikalliset osapuolet yhdessä todenneet tehtaalla.
Kanteessa viitataan työtuomioistuimen aiempaan auto- ja kuljetusalaa koskevaan oikeuskäytäntöön hyvityssakon määrää korottavana seikkana. Viitatuissa tapauksissa on kuitenkin ollut kysymys vähitellen laajenneesta ja kestoltaan rajoittamattomasta työnseisauksesta, jolla on ollut selkeä tavoite työehtosopimuksen yksittäisen määräyksen tulkinnan muuttamiseen. Nyt kysymyksessä oleva tapaus ei taas liity työehtosopimuksen sisällön tulkintaan miltään osin, eikä sillä ole ollut minkäänlaista työehtosopimuksen muuttamiseen tähtäävää tarkoitusta ja lisäksi työnseisauksen alku- ja päättymishetki on ollut osapuolten tiedossa jo alusta lähtien.
Toisin kuin kanteessa väitetään, ammattiosaston menettely asiassa on tosiasiallisesti mahdollistanut työnantajan taloudellisten menetysten minimoinnin asiassa. Kun työnseisauksesta on ilmoitettu etukäteen, on työnantaja voinut priorisoida ajomuutoksilla kiireellisempien tilausten valmistumisen ja eteenpäin lastauksen jo edellä kerrotulla tavalla. Tämä ei luonnollisestikaan olisi ollut mahdollista, mikäli mielenilmauksesta oltaisiin ilmoitettu työnantajalle vasta sen alkaessa. Ammattiosaston menettely osaltaan tukee jo edellä lausuttua siitä, että mielenilmauksen pontimena ei ollut toimia työnantajaa vastaan, vaan työnsä menettäneiden työntekijöiden puolesta.
Haastehakemuksessa on vielä viitattu alan pian päättymässä olevan työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 6 kohtaan hyvityssakon määrää korottavana seikkana. Tältä osin vastauksen antajat viittaavat työtuomioistuimen 30.6.2021 antamaan tuomion sivulla 5 lausuttuun toteamukseen, jonka mukaan kyseistä määräystä ei ole pidetty hyvityssakon määrää korottavana seikkana.
TODISTELU
Kantajan kirjalliset todisteet
1. Työnantajan tiedote 28.6.2021 yhteistoimintaneuvotteluiden seurauksena tehtävistä päätöksistä
2. Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry:n ilmoitus työnseisauksesta
3. Metsäteollisuuden lähettämä valvontakirje Paperiliitolle 28.6.2021 kello 15:40
4. Metsäteollisuuden lähettämä valvontakirje Paperiliitolle 1.7.2021 kello 8:07
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Työtaistelutoimenpiteet ja kohdistuminen työehtosopimukseen
X Oy:n Tesoman tehtaalla järjestettiin edellä kuvatuin tavoin työtaistelu, joka alkoi torstaina 1.7.2021 kello 6 ja päättyi lauantaina 3.7.2021 kello 6. Työtaisteluun osallistui noin 90 työntekijää.
Työtaistelun syynä ovat olleet yhtiön yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen tekemät päätökset kollektiiviperusteisista henkilöstövähennyksistä. Työtaistelutoimenpide on siten kohdistunut voimassa olevan paperiteollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksen 5 §:n 1 kohdan työnjohto-oikeutta ja 9 §:n töiden järjestämistä koskeviin määräyksiin.
Ammattiosaston ja ammattiliiton vastuu
Vastauksessa on myönnetty, että Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry on rikkonut työrauhavelvollisuutensa.
Vastauksessa on myönnetty, että Paperiliitto ry on laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.
Hyvityssakko
Hyvityssakon määrää arvioitaessa on otettu huomioon työtaistelutoimenpiteen kesto, siihen osallistuvien määrä ja muut työehtosopimuslain 10 §:ssä mainitut seikat.
Hyvityssakon määrää korottavana seikkana on otettu huomioon se, että työnseisaus on toimeenpantu, vaikka työtuomioistuin on 30.6.2021 antamassaan tuomiossa TT 2021:63 (H18/2021) katsonut, että nyt kysymyksessä olevalla työnseisauksella uhkaaminen on ollut lainvastainen työtaistelutoimenpide.
Työtuomioistuin katsoo edellä mainitusta ratkaisusta ilmenevin perustein, ettei paperiteollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 6 kohdan määräystä ole pidettävä hyvityssakon määrään vaikuttavana seikkana.
Oikeudenkäyntikulut
Paperiliitto ry ja Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry ovat oikeudenkäynnistä työtuomioistuimessa annetun lain 33 a §:n nojalla velvollisia korvaamaan Metsäteollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut. Oikeudenkäyntikuluvaatimus on määrältään myönnetty.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry:n maksamaan Metsäteollisuus ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 4.500 euroa ja Paperiliitto ry:n maksamaan Metsäteollisuus ry:lle hyvityssakkoa valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä 6.500 euroa.
Paperiliitto ry ja Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Metsäteollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 2.650 eurolla, mille määrälle on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentin mukaista viivästyskorkoa kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Outi Anttila puheenjohtajana sekä Ulla Liukkunen, Mikko Nyyssölä, Juha Teerimäki, Timo Koskinen ja Arja Pohjola jäseninä. Esittelijä on ollut Meeri Julmala.
Tuomiosta on äänestetty.
Eri mieltä olevien jäsenten lausunto:
Jäsen Pohjola, jonka lausuntoon jäsen Koskinen yhtyi, lausui:
Olen enemmistön kanssa eri mieltä hyvityssakkojen määristä. Hyvityssakkojen korottamisen määristä ei ole olemassa tarkkaa säännöstä, vaan niiden määrääminen perustuu viime kädessä tapauskohtaiseen harkintaan työehtosopimuslain 10 §:n mukaisesti. Edelleen hyvityssakkojen korottamista koskeva työtuomioistuimen oikeuskäytäntö on vaihtelevaa, mitä tulee korotusten määrään sekä korotustilanteisiin liittyen erityisesti lakolla uhkaamisesta ensin annettuun hyvityssakkoon ja sen jälkeen toteutuneesta lakosta annettuun hyvityssakkoon.
Tässä asiassa kokonaisarvion kannalta on merkityksellistä, että lakkosakkojen korottaminen kohdistuu tilanteeseen, jossa ensimmäinen hyvityssakko on määrätty lakolla uhkauksesta. Lakon uhasta on ilmoitettu etukäteen hyvissä ajoin neljä vuorokautta aiemmin vastapuolelle. Toinen, tällä tuomiolla tuomittava hyvityssakko kohdistuu varsinaisesti toteutettuun lakkoon. Kyse on lähtökohdiltaan eri työtaistelutilanteista, joiden painoarvoa ei voida pitää samanlaisina, koska toisessa työtaistelussa on ollut kyse uhkauksesta ja toisessa toteutuneesta lakosta. Myöskään edellä mainituista työtaisteluista aiheutuneet seuraamukset eivät ole olleet rinnastettavissa toisiinsa vaikutusten osalta.
Tuomitsen Paperiliiton Tampereen osasto n:o 50 ry:n maksamaan Metsäteollisuus ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 3.500 euroa ja Paperiliitto ry:n maksamaan Metsäteollisuus ry:lle hyvityssakkoa valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä 4.500 euroa.