TT 2020:88

Kysymys siitä, oliko työnantaja menetellyt työehtosopimuksen vastaisesti kieltäessään aluksella työskenteleviltä merimiehiltä alkoholin tuonnin alukselle.

Tuomiossa katsottiin, että työehtosopimuksen sanamuodon mukaan merimiehillä oli oikeus alkoholin ulosvientiin eli oikeus tuoda maahan alkoholia verovapaasti EU-maiden ulkopuolisessa liikenteessä. Työehtosopimuksessa oli erikseen määrätty aluksen päällikön oikeudesta asettaa alkoholin käyttöä ja hallussapitoa koskevia rajoituksia. Näyttämättä oli jäänyt, että työehtosopimuksen osapuolet olisivat tarkoittaneet sopia määräyksen sanamuodosta poiketen, että aluksen päällikön rajoitusoikeuteen kuuluva alkoholin käyttö ja hallussapito pitäisi sisällään myös ulosviennin. Kieltäessään alkoholin tuonnin alukselle työnantaja oli samalla estänyt merimiehiltä työehtosopimuksen mukaisen oikeuden alkoholin ulosvientiin. Työnantaja oli tietensä rikkonut työehtosopimusta.

KANTAJA

Suomen Merimies-Unioni SMU ry

VASTAAJA

OSM Ship Management Finland Oy

ASIA

Työehtosopimuksen tulkinta

KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA

Suullinen valmistelu 14.10.2019

Pääkäsittely 24.9.2020

TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET

Suomen Merimies-Unioni SMU ry:n ja Neste Oil Oyj Shipping välisessä 3.2.2006 voimaan tulleessa työehtosopimuksen soveltamisohjeessa, "Päihdepolitiikan soveltamisohje", on muun ohessa seuraava määräys:

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

4. Alkoholi

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Alkoholin tuominen alukselle ilman päällikön lupaa on kielletty.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Päällikkö on aina oikeutettu asettamaan lisärajoituksia ylläsanottuihin alkoholin käyttöä ja hallussapitoa koskeviin rajoituksiin, milloin katsoo tämän aiheelliseksi.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Suomen Merimies-Unioni SMU ry ja OSM Ship Management Finland Oy (Neste Oil Oyj Shippingin seuraaja) ovat 24.5.2016 muuttaneet edellä mainitun soveltamisohjeen 4. kohdan kaikki määräykset. Muutetussa 4. kohdassa todetaan muun muassa seuraavaa:

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Jokaisella merimiehellä on oikeus ulosvienteihin tullin muonitusohjeistuksen ja viranomaisten sekä terminaalien määräysten mukaisesti.

Alukselle työntekijän hankkimat alkoholituotteet säilytetään aluksella lukitussa tilassa, josta tuotteet luovutetaan työntekijälle lomalle tai vapaavuorolle lähdön yhteydessä tai muuten maihin vietäväksi. Alkoholin säilytys ja käyttö hyteissä on kielletty.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Aluksen päällikkö on oikeutettu asettamaan kulloinkin sovellettavaksi tulevien satamavaltion säännösten tai viranomaisten antamien määräysten tai muiden painavien perusteltujen syiden johdosta lisärajoituksia edellä oleviin alkoholin käyttöä ja hallussapitoa koskeviin rajoituksiin.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Suomen Merimies-Unioni SMU ry ja OSM Ship Management Finland Oy ovat 22.12.2016 solmineet m/t Stena Arctica -nimistä alusta koskevan erillisen työehtosopimuksen täydentämään edellä mainittuja työehtosopimusmääräyksiä. Erillisessä työehtosopimuksessa on seuraavanlainen määräys:

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Alkoholin käyttäminen m/t Stena Arctica -aluksella

Sen lisäksi, mitä osapuolten kesken on sovittu OSM Ship Management Finland Oy:n hoidossa olevilla aluksilla noudatettavasta päihdepolitiikasta, osapuolet ovat sopineet siitä, että m/t Stena Arctica -aluksella ei saa nauttia tai olla alkoholin vaikutuksen alaisena. Korvauksena tästä työntekijälle maksetaan OCIMF -lisä, jonka suuruus on 30 € kuukaudessa. Lisä maksetaan aluksella työskenteleville.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

ASIAN TAUSTA JA ERIMIELISYYS

OSM Ship Management Finland Oy:n miehittämän m/t Stena Arctica -aluksen päällikkö on kieltänyt laivalla työskenteleviltä työntekijöiltä alkoholin tuonnin alukselle vuonna 2016.

Erimielisyys koskee sitä, onko työnantaja tällä menettelyllään kieltänyt laivassa työskenteleviltä työntekijöiltä alkoholin ulosviennin ja onko työnantaja menettelyllään rikkonut työehtosopimusta.

KANNE

Vaatimukset

Suomen Merimies-Unioni SMU ry on vaatinut, että työtuomioistuin

- vahvistaa, että OSM Ship Management Finland Oy on menetellyt OSM Ship Management Finland Oy:n "Päihdepolitiikan soveltamisohje" -työehtosopimuksen 4. kohdan (Alkoholi) vastaisesti estäessään m/t Stena Arctica -aluksen merimiehiltä oikeuden alkoholin ulosvientiin tullin muonitusohjeistuksen ja viranomaisten sekä terminaalien määräysten mukaisesti,

- tuomitsee OSM Ship Management Finland Oy:n työehtosopimuksen tieten rikkomisesta hyvityssakkoon ja

- velvoittaa OSM Ship Management Finland Oy:n korvaamaan Suomen Merimies-Unioni SMU ry:n oikeudenkäyntikulut 11.317,22 eurolla laillisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua työtuomioistuimen tuomion antopäivästä lukien.

Perusteet

OSM Ship Management Finland Oy on rikkonut työehtosopimuksen 4. kohdan määräystä kieltämällä m/t Stena Arctica -aluksella työskenteleviltä työntekijöiltään alkoholin maahan tuonnin eli niin kutsutun ulosviennin. Päätöksen on työnantajan edustajana tehnyt aluksen päällikkö.

Vaikka alusta koskevalla erillisellä työehtosopimuksella on kielletty alkoholin käyttäminen laivalla, sopimuksella ei ole puututtu merimiehelle kuuluvaan ulosvientioikeuteen. Oikeus perustuu vakiintuneeseen merenkulkualan tapaan. Kyse on työsuhteeseen liittyvästä etuudesta, jolla on taloudellista merkitystä työntekijälle. Työnantaja ei voi yksipuolisesti kieltää alkoholin ulosvientiä.

Menettelyä on muutettu vuodesta 2016 lukien. Aluksen työntekijät ovat aiemmin voineet tuoda maahan alkoholia Suomessa voimassa olevan lainsäädännön ja tullirajoitusten mukaisesti.

VASTAUS

Vaatimukset

OSM Ship Management Finland Oy on vaatinut, että kanne hylätään ja Suomen Merimies-Unioni SMU ry velvoitetaan korvaamaan OSM Ship Management Finland Oy:n oikeudenkäyntikulut 1.575 eurolla laillisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua työtuomioistuimen tuomion antopäivästä lukien.

Perusteet

M/t Stena Arctican päällikkö on kieltänyt alkoholin tuonnin alukselle 3.2.2006 voimaan tulleen työehtosopimuksen soveltamisohjeen 4. kohdan perusteella. Kohdan mukaan alkoholin tuominen alukselle ilman päällikön lupaa on kielletty.

Tämä aluksen päällikön kielto-oikeus on toistettu 24.5.2016 muutetussa sopimuksessa. Myös työehtosopimusta täydentävä erillissopimus 22.12.2016 tarkoittaa sitä, ettei alukselle saa tuoda alkoholia ilman aluksen päällikön lupaa. Näiden sopimusten mukaan aluksen päälliköllä on oikeus asettaa rajoituksia tai kieltää alkoholin tuonti, hallussapito ja käyttö aluksella. Kieltämällä alkoholin tuonnin alukselle OSM Ship Management Finland Oy ei ole rikkonut työehtosopimusta.

Aluksen päälliköllä on myös merilainsäädännön nojalla oikeus päättää, mitä tavaraa alukselle tuodaan. Tämä oikeus liittyy siihen, että aluksen päällikkö vastaa ihmisten, lastin ja aluksen turvallisuudesta.

TODISTELU

Kantajan kirjalliset todisteet

1. OSM Ship Management Finland Oy:n voimassa oleva päihdeohjelman soveltamisohje

2. OCIMF -asiakirja, johon m/t Stena Arctica aluksen erillinen työehtosopimus viittaa

Vastaajan kirjalliset todisteet

1. Glacia Ltd:n ilmoitus varustamon alkoholipolitiikasta

2. Työnantajan ja m/t Stena Arctican päällikön ilmoitus 30.1.2017 kiellosta tuoda alukselle alkoholijuomia

Kantajan henkilötodistelu

1. A todistelutarkoituksessa

2. B

3. C

Vastaajan henkilötodistelu

1. D todistelutarkoituksessa

2. E

3. F

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

OSM Ship Management Finland Oy:n miehittämän m/t Stena Arctica -aluksen päällikkö on kieltänyt laivalla työskenteleviltä työntekijöiltä alkoholin tuonnin alukselle vuonna 2016. Asiassa vallitsee erimielisyys siitä, onko työnantaja tällä menettelyllään kieltänyt alkoholin ulosviennin ja onko työnantaja menettelyllään rikkonut työehtosopimusta.

Asiassa esitetyn selvityksen perusteella ulosvientioikeudella tarkoitetaan merenkulussa merimiehen oikeutta tuoda maahan alkoholia verovapaasti EU-maiden ulkopuolisessa liikenteessä. Työehtosopimuksessa ei ole ennen vuotta 2016 ollut ulosvientiä koskevia määräyksiä. Ulosvientioikeus on otettu työehtosopimukseen ensimmäisen kerran 24.5.2016, jolloin soveltamisohjeen 4. kohtaan lisättiin määräys, jonka mukaan jokaisella merimiehellä on oikeus ulosvienteihin tullin muonitusohjeistuksen ja viranomaisten sekä terminaalien määräysten mukaisesti. Samassa soveltamisohjeen 4. kohdassa on erikseen määrätty aluksen päällikön oikeudesta asettaa tietyillä edellytyksillä lisärajoituksia alkoholin käyttöä ja hallussapitoa koskeviin rajoituksiin.

Asiassa kuullun yhdenmukaisen henkilötodistelun perusteella ulosvienti toteutetaan varustamon muonitustilausten kautta. Kun muonittaja tilaa alukselle ruokaa ja muita varusteita, aluksen henkilökunta saa tilata samaan tilaukseen alkoholia ja muita tuotteita ulosvientiä varten. Laivayhtiö maksaa myös henkilökunnan tilaamat tuotteet ja vähentää ne sitten tilaajan palkasta. Asiassa on riidatonta, että työntekijät eivät saa itse ostaa maista alkoholia ja tuoda sitä alukselle. Henkilötodistelulla on niin ikään selvitetty, että ulosvientitavara ei ole aluksella henkilökunnan hallussa, vaan sitä säilytetään lukitussa kaapissa eli niin kutsutussa sikelissä, jonka avaimet ovat aluksen päällikön hallussa. Tämä on kirjattu myös 24.5.2016 voimaan tulleen soveltamisohjeen 4. kohdan määräykseen.

Todistelutarkoituksessa kuullun A:n sekä todistajien B:n ja C:n yhdenmukaisten kertomusten mukaan alkoholin ulosvientioikeus on merenkulkualalla vanha käytäntö, joka oli perinteisesti osa merimiehen palkkausta. Nykyvuosina ulosviennin merkitys on vähentynyt, mutta edelleen sillä on rahallinen arvo. Alkoholin ulosvientioikeus ja alkoholin käyttö aluksella ovat kaksi eri asiaa. A on lisäksi kertonut, ettei 24.5.2016 työehtosopimusneuvotteluissa ollut puhetta, että 4. kohdassa tarkoitetulla aluksen päällikön rajoitusoikeudella olisi puututtu ulosvientiin, vaan rajoitusoikeus koski pelkästään alkoholin käyttöä ja hallussapitoa esimerkiksi hytissä. Työehtosopimukseen oli A:n mukaan otettu määräys ulosvientioikeudesta, koska oli tullut ilmi, että tietyillä aluksilla päälliköt halusivat kieltää alkoholin käytön lisäksi myös ulosviennin, eikä työntekijäpuoli halunnut suostua siihen. B on lisäksi kertonut, että 24.5.2016 neuvotteluissa oli keskusteltu pitkään siitä, miten ulosvientioikeus säilytetään ja sovittu, että työnantaja järjestää ulosviennin parhaaksi katsomallaan tavalla.

Työtuomioistuin toteaa, että työehtosopimuksen soveltamisohjeen 4. kohdan sanamuodon perusteella oikeus ulosvienteihin ja alkoholin käyttö sekä hallussapito-oikeus ovat kaksi eri asiaa. Työehtosopimuksessa on yhtäältä vahvistettu merimiesten oikeus ulosvienteihin ja toisaalta päällikön oikeus asettaa lisärajoituksia alkoholin käyttöä ja hallussapitoa koskeviin rajoituksiin. A:n ja B:n yhdenmukaiset kertomukset sopimusneuvotteluista tukevat määräyksen sanamuodon mukaista tulkintaa. Asiassa ei ole esitetty näyttöä siitä, että sopimusneuvotteluissa olisi tarkoitettu määräyksen sanamuodosta poiketen sopia, että aluksen päällikön rajoitusoikeuteen kuuluva alkoholin käyttö ja hallussapito pitäisi sisällään myös ulosviennin.

M/t Stena Arcticaa koskevassa erillisessä työehtosopimuksessa on 22.12.2016 sovittu, ettei aluksella saa nauttia tai olla alkoholin vaikutuksen alaisena, mistä korvauksena työntekijälle maksetaan kuukausittainen 30 euron suuruinen palkanlisä. A ja B ovat kertoneet, ettei tässä sopimuksessa ole sovittu mitään alkoholin ulosviennistä. Myös todistelutarkoituksessa kuultu D ja todistaja E ovat kertoneet, että m/t Stena Arctican sopimuksessa ei sovittu ulosviennin kieltämisestä. Heidän mukaansa tämä johtui siitä, että oli muutenkin selvää, että m/t Stena Arctica oli niin sanottu kuiva laiva. Työtuomioistuin toteaa, että kyseessä oleva m/t Stena Arctican työehtosopimuksen määräys koskee sanamuotonsa perusteella vain alkoholin nauttimista ja sen vaikutuksen alaisena olemista aluksella, ei sen sijaan alkoholin ulosvientiä. Myös asiassa esitetyn yhdenmukaisen henkilötodistelun perusteella kyseisellä sopimuksella ei ole ollut tarkoitus sopia mitään alkoholin ulosviennistä.

Henkilötodistelussa on tullut esille näyttöä miehityssopimuksesta, jolla m/t Stena Arctica vuonna 2017 liputettiin Suomen lipun alle. OSM Ship Management Finland Oy:n esittämän henkilötodistelun mukaan yhtenä ehtona m/t Stena Arctican liputtamiselle oli ollut se, että alus olisi kuiva laiva eli että siellä ei olisi alkoholia. Työtuomioistuin toteaa, että miehityssopimuksen sisältö ja kuivan laivan tarkempi käsite ovat jääneet todistelussa epäselviksi. Asiassa ei myöskään ole näytetty, että kuivasta laivasta olisi yhteisesti sovittu miehityssopimusneuvotteluissa.

Työtuomioistuin toteaa, että asiaan liittyviä työehtosopimuksia on sovellettava kokonaisuutena. Päihdepolitiikan 24.5.2016 voimaantulleen soveltamisohjeen 4. kohdassa asetetaan rajoituksia alkoholin jakeluun ja käyttöön aluksilla, taataan merimiesten oikeus ulosvienteihin ja annetaan aluksen päällikölle oikeus asettaa tietyissä tilanteissa lisärajoituksia alkoholin käytölle ja hallussapidolle. M/t Stena Arctican erillisessä työehtosopimuksessa on lisäksi sovittu, ettei aluksella saa nauttia tai olla alkoholin vaikutuksen alaisena sekä siitä maksettavasta korvauksesta. Sen sijaan ulosvientioikeuteen ei m/t Stena Arctican työehtosopimuksella sen sanamuodon eikä myöskään todistelutarkoituksessa kuultavien ja todistajien kertomusten perusteella puututa.

OSM Ship Management Finland Oy on vedonnut siihen, että aluksen päälliköllä on turvallisuussyistä oikeus päättää, mitä tavaraa alukselle tuodaan. Yhtiön mukaan on olemassa riski siitä, että alkoholia viedään pois sikelistä ja nautitaan luvatta aluksella. Työtuomioistuin toteaa, että ulosvientiin tarkoitettu alkoholi säilytetään edellä kerrotuin tavoin aluksella lukitussa tilassa, joka on aluksen päällikön valvonnan alla. Asiassa ei ole tullut esille, että m/t Stena Arcticalla olisi tapahtunut alkoholin väärinkäyttöä ja joka tapauksessa työnantajalla olisi työtuomioistuimen käsityksen mukaan mahdollisuus erilaisin järjestelyin varmistaa, ettei alkoholia viedä luvatta sikelistä. Esille ei ole tullut sellaisia turvallisuuteen liittyviä seikkoja, joiden perusteella asiaa tulisi arvioida toisin.

Kieltäessään työnantajan edustajana alkoholin tuonnin alukselle aluksen päällikkö on samalla estänyt merimiehiltä työehtosopimuksen soveltamisohjeen 4. kohdan mukaisen oikeuden alkoholin ulosvientiin. Tällä menettelyllään työnantaja on menetellyt työehtosopimuksen vastaisesti. Näin ollen kanne on hyväksyttävä.

Työehtosopimuksen tieten rikkominen

Työehtosopimuksen soveltamisohjeen 4. kohdassa on nimenomaisesti todettu, että jokaisella merimiehellä on oikeus ulosvienteihin. Estäessään m/t Stena Arctica -aluksen merimiehiltä oikeuden alkoholin ulosvientiin OSM Ship Management Finland Oy on tietensä rikkonut työehtosopimusta. Yhtiö on tämän vuoksi tuomittava hyvityssakkoon.

Oikeudenkäyntikulut

Asian hävitessään OSM Ship Management Finland Oy on oikeudenkäynnistä työtuomioistuimessa annetun lain 33 a §:n nojalla velvollinen korvaamaan Suomen Merimies-Unioni SMU ry:n oikeudenkäyntikulut asiassa korkoineen. Oikeudenkäyntikulujen määrä on myönnetty.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin

- vahvistaa, että OSM Ship Management Finland Oy on menetellyt Suomen Merimies-Unioni SMU ry:n ja OSM Ship Management Finland Oy:n välisen työehtosopimuksen soveltamisohjeen "Päihdepolitiikan soveltamisohje" 4. kohdan (Alkoholi) vastaisesti estäessään m/t Stena Arctica -aluksen merimiehiltä oikeuden alkoholin ulosvientiin tullin muonitusohjeistuksen ja viranomaisten sekä terminaalien määräysten mukaisesti,

- tuomitsee OSM Ship Management Finland Oy:n maksamaan Suomen Merimies-Unioni SMU ry:lle hyvityssakkoa 2.000 euroa työehtosopimuksen tieten rikkomisesta ja

- velvoittaa OSM Ship Management Finland Oy:n suorittamaan Suomen Merimies-Unioni SMU ry:lle korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista 11.317,22 euroa korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua työtuomioistuimen tuomion antopäivästä lukien.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Pärnänen puheenjohtajana sekä Saarikoski, Aarto, Lavikkala, Lehto ja Tähkäpää jäseninä. Valmistelija on ollut Brander.

Tuomio on yksimielinen.