TT 2017:28

Asiassa oli kysymys siitä, tuliko yhtiön noudattaa liikkeen luovutuksessa siirtyneen henkilökunnan työsuhteissa kaksivuorotyön kevennysvapaista tehtyä paikallista sopimusta ja yli 50-vuotiaiden työaikakevennyksistä tehtyä sopimusta. Koska kaksivuorotyön kevennysvapaista sopimiseen ei ollut työehtosopimuksessa selkeää valtuutusta eikä sopimus siten ollut tullut työehtosopimuksen osaksi, eivätkä siirtyneet työntekijät myöskään tehneet yhtiön palveluksessa työehtosopimuksessa tarkoitettua kaksivuorotyötä, yhtiön ei tullut antaa työntekijöille kaksivuorotyön kevennysvapaita. Yhtiön ei tullut antaa työntekijöille myöskään yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työaikakevennyksiä, koska ne oli sidottu päivätyöhön ja yhtiön työntekijät työskentelivät vuorotyössä.

KANTAJA

Ilmailualan Unioni IAU ry

VASTAAJAT

Palvelualojen työnantajat PALTA ry

GA Telesis Engine Services Oy

ASIA

Työehtosopimuksen tulkinta, oikeus työajan kevennysvapaisiin

KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA

Suullinen valmistelu 25.10.2016

Pääkäsittely 4.1.2017

TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET

Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Ilmailualan Unioni IAU ry:n välisessä lentoliikenteen palveluja koskevassa työehtosopimuksessa (26.10.2010-31.10.2013) oli muun ohella seuraavat määräykset.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

20. § Kaksivuorotyö

1. Säännöllinen työaika on

- päivävuorossa 07.00-15.00

- iltavuorossa 15.00-23.00

26. § Työajan lyhennysvapaat

1. Työajan lyhentämisvapaita annetaan päivä-, kaksivuoro- ja kolmivuorotyössä ja joustavassa työssä sekä näistä työaikamuodoista osa-aikaeläkkeellä oleville.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen osana noudatetaan GA Telesis Engine Services Oy:lle (GATES) marraskuussa 2012 tehtyä lisäpöytäkirjaa (voimassa 31.12.2017 saakka). Lisäpöytäkirjassa on muun ohella seuraavat määräykset.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

6 TYÖAIKA JA VUOSILOMA

Työntekijän säännöllinen työaika on keskimäärin 7,5 tuntia päivässä ja 37,5 tuntia viikossa.

Työntekijällä ei ole oikeutta työajanlyhennysvapaisiin (ns. Pekkaspäiviin).

Työtä tehdään pääsääntöisesti viitenä päivänä viikossa maanantaista perjantaihin. Säännöllinen vuorokautinen työaika sijoitetaan ajalle klo 7-23. Työtä voidaan teettää kahdessa vuorossa ilman, että kyseessä olisi työehtosopimuksen tarkoittama kaksivuorotyö. Kyseessä on kuitenkin työehtosopimuksen tarkoittama vuorotyö.

7 TYÖEHTOSOPIMUS

FES ja GATES jatkavat yllä lueteltujen työehtosopimusten (mm. teknisten toimihenkilöiden työehtosopimus ja lentoliikenteen palveluja koskeva työehtosopimus) soveltamista allekirjoitushetkellä voimassa olevin tekstein yhtiöiden ja niiden henkilökuntien välisissä työsuhteissa tämän pöytäkirjan voimassaoloaikana tästä pöytäkirjasta ilmenevin poikkeuksin.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

ASIAN TAUSTA JA ERIMIELISYYS

Finnair Oyj luopui lentokonemoottoreiden huoltotoiminnasta Suomessa vuonna 2012. Finnair Oyj:n tytäryhtiön Finnair Engine Services Oy:n (FES) liiketoiminta siirrettiin liikkeen luovutuksella amerikkalaisyhtiö GA Telesis LCC:n omistamaan uuteen GA Telesis Engine Services Oy:öön (GATES). GATES jatkoi FES:n liiketoimintaa suppeammassa muodossa ja otti palvelukseensa osan FES:n henkilökunnasta.

Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen liitteeksi otettiin marraskuussa 2012 GATES:n työntekijöitä koskeva lisäpöytäkirja, joka on voimassa 31.12.2017 saakka. Lisäpöytäkirjassa 40 tunnin viikkotyöaika lyhennettiin 37,5 tuntiin.

Asianosaiset ovat erimielisiä ensinnäkin siitä, kuuluuko työntekijöille edelleen antaa kaksivuorotyön kevennysvapaat (neljä kevennysvapaata kalenterivuotta kohden), joista on sovittu Palvelualojen toimialaliitto ry:n, Finnairin tekniset ry:n ja Teknisten Liitto ry:n välisellä 25.5.1994 päivätyllä sopimuksella ja suullisesti työnantajan ja Ilmailualan Unioni IAU ry:n luottamusmiehen välillä. Toiseksi vallitsee erimielisyys päivätyöhön liittyvästä yli 50-vuotiaiden työaikakevennyksestä, josta on sovittu Finnair Oyj:n ja Ilmailualan Unioni IAU ry:n välillä 22.12.1998 ja 25.8.2000 tehdyillä pöytäkirjoilla.

KANNE

Vaatimukset

Ilmailualan Unioni IAU ry on vaatinut, että työtuomioistuin

- vahvistaa, että GA Telesis Engine Services Oy:n Finnair Engine Services Oy:ltä siirtyneillä työntekijöillä on marraskuussa 2012 tehdyn lisäpöytäkirjan perusteella oikeus kaksivuorotyötä tekevien kevennysvapaisiin ja työehtosopimuslain 5 §:n nojalla oikeus yli 50-vuotiaiden työntekijöiden kevennysvapaisiin;

- tuomitsee GA Telesis Engine Services Oy:n maksamaan hyvityssakkoa työehtosopimuksen tieten rikkomisesta;

- tuomitsee Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n maksamaan hyvityssakkoa valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä; ja

- velvoittaa Palvelualojen työnantajat ry:n ja GA Telesis Engine Services Oy:n yhteisvastuullisesti korvaamaan kantajan oikeudenkäyntikulut 2.500 eurolla korkoineen.

Perusteet

FES:ssä myönnettiin vuodesta 1990 lähtien työehtosopimuksen mukaisten työajan lyhennysvapaiden lisäksi kaksivuorotyötä tekeville työntekijöille neljä vuoronkevennysvapaata kalenterivuotta kohden. Kaksivuorotyön kevennysvapaiden myöntämisestä Finnairin teknisille toimihenkilöille oli sovittu 1990-luvun alkupuolella. Samasta kaksivuorotyön keventämisen periaatteesta IAU:n työehtosopimuksen soveltamisalalla sovittiin suullisesti pääluottamusmiehen ja työnantajan välillä vuoden 1992 Teho-ohjeen mukaisesti. Valtuutus kevennysvapaista sopimiseen on ollut Työnantajain Yleisen Ryhmän ja Ilmailualan Unioni ry:n välillä vuonna 1992 solmitun, Finnair Oy:tä koskevan työehtosopimuksen 3.4 kohdassa, jonka mukaan työajan lyhennystä kerryttäviksi työpäiviksi lasketaan muun muassa paikallisesti sovitut kaksivuorotyön kevennysvapaat. Vastaavanlainen määräys on lentoliikenteen palveluja koskevassa työehtosopimuksessa (nykyisin 28 § 8. kohta).

Lisäksi Finnair Oyj ja Ilmailualan Unioni IAU ry sopivat pöytäkirjalla 22.12.1998 päivätyötä tekevien yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työajan kevennyksestä työajan lyhennysvapaiden lisäksi kahdella työpäivällä kalenterivuodessa. Sopimus uudistettiin 25.8.2000, jonka jälkeen siihen ei ole tehty muutoksia. Sopimusta ei ole erikseen uudistettu työehtosopimuskauden päättymisen jälkeen, mutta sopimusta on noudatettu paikallisena sopimuksena ja työehtosopimuksen osana ja se on otettu ilman erillistä allekirjoitusta työehtosopimuksen osaksi työehtosopimusta uudistettaessa. Sopimus siirtyi liikkeen luovutuksen yhteydessä GATES:iin ja sitä noudatettiin liikkeen luovutuksen jälkeen kahden vuoden ajan.

Lisäpöytäkirjan kohdassa 7 on yksiselitteisesti sovittu, että lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen määräyksien soveltamista jatketaan GATES:iin siirtyvien työntekijöiden työsuhteissa pöytäkirjasta ilmenevin poikkeuksin. Lisäpöytäkirjan sopimusneuvotteluissa ei keskusteltu kevennysvapaiden, vaan ainoastaan työajan lyhennysvapaiden poistamisesta. Lisäpöytäkirjalla ei rajattu pois siirtyneiden työntekijöiden oikeutta kevennysvapaisiin.

Lisäpöytäkirjan kohdan 6 mukaan työntekijällä ei ole oikeutta työajanlyhennysvapaisiin (ns. Pekkaspäiviin). Vastaava työaikaa lyhentävä vaikutus on otettu huomioon lisäpöytäkirjan mukaisen tasoittuvan työajan pituudessa. Lisäpöytäkirja ei kuitenkaan rajaa pois työntekijöiden oikeutta vuoronkevennysvapaisiin.

Lisäpöytäkirjassa ei mainita kaksivuorotyön kevennysvapaita eikä yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työaikakevennystä. Lisäpöytäkirjan mukaisesta tasoittuvasta työajasta sovittaessa ei ole näin ollen ole sovittu vapaiden poistamisesta johtuvasta, työaikaa lyhentävästä vaikutuksesta säännölliseen työaikaan.

Lisäpöytäkirjan mukaan työtä voidaan teettää kahdessa vuorossa ilman, että kyseessä olisi työehtosopimuksen tarkoittama kaksivuorotyö. Tämä määräys tarkoittaa, että säännöllinen työaika voidaan sijoittaa työehtosopimuksen kaksivuorotyötä koskevia määräyksiä joustavammin. Muilta osin kaksivuorotyötä koskevia määräyksiä ei ole tarkoitettu muutettavan.

Tieten rikkominen ja valvontavelvollisuuden laiminlyönti

GATES on tietoisesti toiminut työehtosopimuksen liitteenä olevan lisäpöytäkirjan kohdan 7 yksiselitteisen määräyksen vastaisesti. Palvelualojen työnantajat PALTA ry on ollut tietoinen GATES:n määräyksen vastaisesta menettelystä, eikä ole pyrkinyt vaikuttamaan työehtosopimuksen vastaisen käytännön loppumiseen. Tämän vuoksi molemmat on velvoitettava suorittamaan hyvityssakkoa.

VASTAUS

Vastaus kannevaatimuksiin

Palvelualojen työnantajat PALTA ry ja GA Telesis Engine Services Oy ovat vaatineet, että kanne hylätään ja kantaja velvoitetaan korvaamaan niiden yhteiset oikeudenkäyntikulut 760 eurolla korkoineen.

Kanteen kiistämisen perusteet

GATES asetti liiketoimintakaupan toteutumisen ehdoksi FES:ltä siirtyvän henkilöstön työehtojen muuttamisen. Lisäpöytäkirjan uusien työaikamääräysten mukaan työaika lyheni 40 viikkotyötunnista 37,5 viikkotyötuntiin. Samalla luovuttiin työajanlyhennysvapaista sekä niihin liittyvistä niin sanotuista kaksivuorotyön kevennysvapaista työajan lyhennystä vastaavasti. Syynä työajan lyhentämiseen oli vapaapäivien vähentäminen ja toiminnan mahdollistaminen pienemmällä henkilöstömäärällä. Viikkotyöajanlyhennys vastaa poistuneiden vapaiden määrää.

Työmarkkinajärjestelmässä ei ole lyhennysvapaita työajan ollessa 37,5 tuntia viikossa. Näin poikkeuksellisesta järjestelystä olisi tullut siten nimenomaisesti sopia lisäpöytäkirjasta neuvoteltaessa. Finnairin Teho-ohjeistuksen mukainen kaksivuorotyön keventäminen liittyy 40 tunnin työviikkoon, eikä sitä ole tarkoitettu mihinkään lyhennettyyn työaikamuotoon. Kevennysvapaita on Finnairilla annettu ainoastaan 40 tunnin työviikkoon.

Kun kanteen perusteena kaksivuorotyön kevennysvapaiden soveltamiselle on paikallinen sopimus, eikä lentoliikenteen palveluja koskevassa työehtosopimuksessa ole valtuutusta paikalliselle sopimiselle, paikallinen sopimus ei ole työehtosopimuksen osa. Työehtosopimuksessa on mainittu kohdat, joista voidaan sopia paikallisesti. Työehtosopimuksen 28 §:ssä on vain luettelo työhön rinnastettavasta ajasta.

Kun lisäpöytäkirjassa muutettiin työehtosopimuksen määräyksiä, sovittiin siinä yleisen linjan ylittävistä palkankorotuksista. Palkankorotusten ansiosta Ilmailualan Unioni IAU ry suostui muuttamaan työehtosopimuksen määräyksiä ja tekemään pitkän sopimuksen. Työntekijöiden työsuhteiden ehdot eivät heikentyneet.

Lisäpöytäkirja sisältää merkittäviä muutoksia työehtosopimuksen mukaiseen kaksivuorotyöhön. Kyseessä ei ole enää kaksivuorotyö, vaan GATES:lle räätälöity joustava työaikalain 6 §:ään ja lisäpöytäkirjaan perustuva työaikamuoto. Kun kaksivuorotyön kevennysvapaat on Teho-ohjeessa tarkoitettu annettavaksi vain kaksivuorotyössä, ei niitä kuulu tälläkään perusteella antaa työntekijöille.

Lisäpöytäkirjan mukainen työaikamalli otettiin käyttöön marraskuussa 2014. Samassa yhteydessä kun työaikaa lyhennettiin 37,5 viikkotuntiin, työajanlyhennysvapaat ja kaksivuorotyön kevennysvapaat poistettiin. Samassa yhteydessä työnantaja lopetti myös päivätyötä tekevien työaikakevennyksen. Lisäpöytäkirjan työaikamuodossa ei ole päivätyötä, eikä työaikakevennystä kuulu siten antaa. Työnantaja toimi johdonmukaisesti ja lisäpöytäkirjassa sovitun mukaisesti. Työnantaja lopetti myös päivätyötä tekevien yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työaikakevennyksen samanaikaisesti, kun se siirtyi lisäpöytäkirjan mukaiseen työaikamuotoon ja lyhennettyyn 37,5 tunnin viikkotyöaikaan.

Valvontavelvollisuudesta

Valvontavelvollisuus voitaisiin katsoa laiminlyödyksi, jos työehtosopimuksen selvää ja riidatonta määräystä ei olisi sovellettu työehtosopimukseen osallisten yhdistysten yksimielisen kannan mukaisesti. Kyse ei tässä tapauksessa ole työehtosopimuksen määräyksestä, vaan paikallisen sopimuksen työaikamallista, jonka väitetään lisäksi liittyvän toiseen suulliseen paikalliseen sopimukseen.

Palvelualojen työnantajat PALTA ry ei ollut neuvottelemassa kokonaisuudesta vuonna 2012, vaan neuvottelut käytiin pääosin amerikkalaisyhtiön edustajien, asianajotoimiston edustajien ja IAU:n välillä. Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n tiedossa ei ole siten ollut, että GATES olisi jättänyt soveltamatta työehtosopimuksen määräystä työehtosopimukseen osallisten yhdistysten yksimielisen kannan mukaisesti. Palvelualojen työnantajat PALTA ry ei ole laiminlyönyt valvontavelvollisuuttaan.

TODISTELU

Kantajan kirjalliset todisteet

1. Teho-ohje koskien työajan lyhennysvapaita ja kaksivuorotyön kevennysvapaita 23.1.1992

2. Päivätyötä tekevien yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työaikakevennystä koskeva pöytäkirja 22.12.1998

3. Päivätyötä tekevien yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työaikakevennystä koskeva pöytäkirja 25.8.2000

4. Työnantajain Yleisen Ryhmän ja Ilmailualan Unioni ry:n Finnair Oy:tä koskeva työehtosopimus 1.4.1992-30.4.1993 (lyhennysote, 3.4-kohta)

Vastaajien kirjalliset todisteet

1. GA Telesis Engine Services Oy:tä koskeva lisäpöytäkirja

2. Finnair Oyj:n teknisten toimihenkilöiden työehtosopimuksen liitteet 2. ja 3. 25.5.1994

3. IAU:n jäsentiedote työajan lyhentämisestä 1987-1990

4. GA Telesis Engine Services Oy:tä koskeva palkankorotuspöytäkirja

5. IAU:n kaava työajanlyhennyksissä

6. Teho-ohje koskien kaksivuorotyön kevennysvapaita Finnair Oyj:ssä (K1)

7. Päivätyötä tekevien yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työaikakevennystä koskeva pöytäkirja 22.12.1998 (K2)

Kantajan henkilötodistelu

1. Ilmailualan Unioni ry:n entinen puheenjohtaja ja Finnair Oyj:n pääluottamusmies A

2. Ilmailutekniikan Ammattiyhdistys ITA ry:n puheenjohtaja B

3. Ammattiliitto Pro ry:n palvelusektorin johtaja C

Vastaajien henkilötodistelu

1. GA Telesis Engine Services Oy:n entinen toimitusjohtaja D

2. Asianajaja E

3. Finnair Oyj:n henkilöstökonsultti F

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Asian tausta ja kysymyksenasettelu

Finnair Engine Services Oy:n (FES) lentokonemoottoreiden huoltotoiminta siirrettiin marraskuussa 2012 liikkeen luovutuksella GA Telesis Engine Services Oy:öön (GATES), joka otti palvelukseensa osan FES:n työntekijöistä. FES:n kaksivuorotyötä tekeville työntekijöille oli myönnetty työehtosopimuksen mukaisten työajan lyhennysvapaiden lisäksi neljä vuoronkevennysvapaata kalenterivuotta kohden (K1, V2 ja 6). Lisäksi päivätyötä tekeville yli 50-vuotiaille työntekijöille oli myönnetty kahden työpäivän työaikakevennys (K2-3, V7).

Liikkeen luovutuksen yhteydessä Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Ilmailualan Unioni IAU ry:n välisen lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen (26.10.2010-31.10.2013) liitteeksi otettiin GATES:n työntekijöitä koskeva lisäpöytäkirja (V1). Sen 7. kohdan mukaan FES ja GATES jatkavat työntekijöidensä työsuhteissa muun muassa lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen soveltamista lisäpöytäkirjasta ilmenevin poikkeuksin.

Lisäpöytäkirjan 6. kohdan mukaan säännöllinen työaika on keskimäärin 37,5 tuntia viikossa, eikä työntekijällä ole oikeutta työajanlyhennysvapaisiin (ns. Pekkaspäiviin). Työtä tehdään pääsääntöisesti viitenä päivänä viikossa maanantaista perjantaihin ja vuorokautinen työaika sijoitetaan ajalle kello 7-23. Työtä voidaan teettää kahdessa vuorossa ilman, että kyseessä olisi työehtosopimuksen tarkoittama kaksivuorotyö. Kyseessä on kuitenkin työehtosopimuksen tarkoittama vuorotyö. Lisäpöytäkirjan työaikamuoto otettiin GATES:ssa käyttöön marraskuussa 2014.

Asiassa on kysymys ensinnäkin siitä, onko kaksivuorotyön kevennysvapaista aikanaan Finnair Oyj:ssä tehty sopimus tullut lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen osaksi ja tuleeko GATES:n edelleen antaa kaksivuorotyön kevennysvapaat sen palvelukseen siirtyneille työntekijöille. Toiseksi on ratkaistava, onko päivätyötä tekevien yli 50-vuotiaiden työaikakevennyksistä tehty sopimus vastaavasti siirtynyt GATES:n noudatettavaksi.

Kaksivuorotyön kevennysvapaat

Kaksivuorotyön kevennysvapaista on teksti Finnairin palkkatoimiston vuonna 1992 antamassa Teho-ohjeessa (K1). Teknisiä toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus näistä vapaista solmittiin 25.5.1994 (V2). Kantajan mukaan valtuutus myös Ilmailualan Unioni IAU ry:n jäsentyöntekijöille myönnettävistä kevennysvapaista sopimiseen on ollut Työnantajain Yleisen Ryhmän ja IAU:n välillä vuonna 1992 solmitun, Finnair Oy:tä koskevan työehtosopimuksen 3.4 kohdassa (K4). Sen mukaan työajan lyhennystä kerryttäviksi työpäiviksi lasketaan muun muassa paikallisesti sovitut kaksivuorotyön kevennysvapaat. Tällaisia vapaita onkin riidattomasti myönnetty Finnair Oyj:n ja sen tytäryhtiön palveluksessa olleille IAU:n jäsenille. Tämä on kantajan mukaan perustunut luottamusmiehen kanssa tehtyyn paikalliseen sopimukseen.

Vastaavanlainen määräys on ollut vuonna 2010 solmitun, lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen 26 §:n 8. kohdassa. Vastaajien mukaan määräys ei kuitenkaan ole sellainen valtuutus paikalliselle sopimiselle, että edellä mainittu paikallinen sopimus olisi tullut työehtosopimuksen osaksi.

Työehtosopimuksen 26 §:ssä on määräykset työajan lyhennysvapaista. Vaikka tämän pykälän 8. kohdassa on maininta paikallisesti sovituista kaksivuorotyön kevennysvapaista, määräyksessä ei ole edellytetty paikallisen työehtosopimuksen solmimista niistä tai muutoin annettu valtuutusta kaksivuorotyön kevennysvapaista sopimiseen. Määräys sisältää vain luettelon säännöllisiksi työpäiviksi laskettavista päivistä myönnettäessä työajan lyhennysvapaita (ns. Pekkaspäiviä).

Työehtosopimuksen 120 §:n mukaan osapuolet sitoutuvat myötävaikuttamaan siihen, että sopimuksia saadaan aikaan silloin, kun työehtosopimuksen tai sen liitteiden nojalla edellytetään sovittavaksi joistakin asioista paikallisesti tai muuten. Työehtosopimuksen 120 §:n maininta osapuolten myötävaikutusvelvollisuudesta paikallisten sopimusten syntymiseen ei sellaisenaan ole valtuutus paikalliseen sopimiseen. Työtuomioistuimen oikeuskäytännössä on edellytetty selkeää valtuutusta tai velvoitusta paikallisen sopimuksen tekemiseen, jotta sopimus tulisi viitetyöehtosopimuksen osaksi (ks. esim. TT 1994:77, TT 1997:41, TT 2006:40 ja TT 2013:61). Tässä tapauksessa työtuomioistuin katsoo, että vaikka Finnair Oyj:n ja luottamusmiehen välillä on voitu tehdä sinänsä pätevä paikallinen sopimus kaksivuorotyön kevennysvapaista, sopimus ei ole tullut työehtosopimuksen osaksi eikä siten siirtynyt GATES:n työntekijöiden työsuhteissa noudatettavaksi.

Lisäksi työtuomioistuin katsoo Teho-ohjeen sanamuodon (K1, V6) ja Finnair Oyj:n henkilöstökonsultti F:n kertomuksen perusteella selvitetyksi, että kaksivuorotyön kevennysvapaat oli nimensä mukaisesti tarkoitettu annettaviksi vain kaksivuorotyössä. Lisäpöytäkirjaa (V1) koskeviin neuvotteluihin osallistuneet Ammattiliitto Pro ry:n palvelusektorin johtaja C, GATES:n entinen toimitusjohtaja D ja asianajaja E ovat kertoneet, että koska GATES:lla oli tarve teettää työtä työehtosopimuksessa määriteltyä kaksivuorotyötä joustavammin, lisäpöytäkirjassa sovittiin työehtosopimuksesta poikkeavasta työaikamuodosta. D ja E ovat lisäksi kertoneet, että lisäpöytäkirjaan otettiin maininta vuorotyöstä, jotta työntekijät saisivat työehtosopimuksen mukaiset vuorolisät.

Työtuomioistuin katsoo lisäpöytäkirjan työaikamuotoa koskevan määräyksen sanamuodon ja määräystä koskeneista neuvotteluista esitetyn selvityksen perusteella, että GATES:n työntekijöiden työaikamuoto ei ole työehtosopimuksen mukainen kaksivuorotyö. Näin ollen GATES:n työntekijöille ei kuuluisi täälläkään perusteella enää antaa kaksivuorotyön kevennysvapaita.

Edellä kerrotuilla perusteilla kaksivuorotyön kevennysvapaita koskeva vahvistusvaatimus on hylättävä.

Päivätyötä tekevien yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työaikakevennys

Päivätyötä tekevien yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työaikakevennyksestä sovittiin 22.12.1998 Finnair Oyj:n ja Ilmailualan Unioni IAU ry:n välisellä pöytäkirjalla (K2, V7), joka korvattiin 25.8.2000 tehdyllä pöytäkirjalla (K3). Työaikakevennyksiä koskeva pöytäkirja on työehtosopimuslain 5 §:n nojalla siirtynyt liikkeen luovutuksessa noudatettavaksi itsenäisenä työehtosopimuksena GATES:n työntekijöiden työsuhteissa. Asiassa on selvitetty, että sopimusta on noudatettu sellaisenaan myös GATES:ssa siihen asti, kun yhtiötä koskevan lisäpöytäkirjan mukainen 37,5 viikkotyötuntiin lyhennetty työaika otettiin käyttöön marraskuussa 2014 ja muistakin työajan lyhennyspäivistä luovuttiin.

Pöytäkirjojen (K2-3 ja V7) 1 §:n mukaan työaikaa kevennetään niiden sopimusalan työehtosopimuksen mukaista päivätyötä tekevien työntekijöiden osalta, jotka kevennysvuotta edeltävänä kertymävuonna ovat saavuttaneet 50 vuoden iän ja ovat olleet kevennysvuoden päättyessä Finnairin palveluksessa vähintään 10 vuotta. Säännöllinen työaika on työehtosopimuksen mukaan 40 tuntia viikossa. Pöytäkirjojen sanamuodon ja lisäksi F:n kertomuksen perusteella yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työaikakevennys on sidottu lentoliikenteen palveluja koskevassa työehtosopimuksessa tarkoitettuun päivätyöhön. Ilmailutekniikan Ammattiyhdistys ITA ry:n puheenjohtaja B on kertonut, että tällaiset työaikakevennykset ovat edelleen käytössä FES:ssä päivätyötä tekevillä. D:n kertomuksella on selvitetty, että kaikilla GATES:n työntekijöillä on tällä hetkellä lisäpöytäkirjan (V1) 6. kohdan mukainen työaikamuoto eli vuorotyö, vaikka yksi työntekijä työskenteleekin ainoastaan päivävuorossa.

Työtuomioistuin katsoo, että koska yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työaikakevennys on asiassa esitetyn selvityksen perusteella sidottu päivätyöhön ja kaikki GATES:n työntekijät ovat lisäpöytäkirjan mukaisessa vuorotyössä, työaikakevennystä koskevan pöytäkirjan soveltamisedellytykset GATES:ssa ovat päättyneet. Siten myös päivätyötä tekevien yli 50-vuotiaiden työntekijöiden työaikakevennystä koskeva vahvistusvaatimus on hylättävä.

Hyvityssakkoa koskevat vaatimukset

GA Telesis Engine Services Oy ei ole menetellyt työehtosopimuksen vastaisesti, kun se ei ole antanut työntekijöilleen kaksivuorotyön kevennysvapaita tai päivätyöhön liittyviä yli 50-vuotiaiden työaikakevennyksiä vuoden 2014 jälkeen. Myöskään Palvelualojen työnantajat PALTA ry ei ole laiminlyönyt valvontavelvollisuuttaan. Näin ollen hyvityssakkovaatimukset on hylättävä.

Oikeudenkäyntikulut

Asian hävitessään Ilmailualan Unioni IAU ry on työtuomioistuimesta annetun lain 33 a §:n nojalla velvollinen korvaamaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja GA Telesis Engine Services Oy:n yhteiset oikeudenkäyntikulut. Oikeudenkäyntikuluvaatimus on määrältään myönnetty.

Tuomiolauselma

Kanne hylätään.

Ilmailualan Unioni IAU ry velvoitetaan korvaamaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja GA Telesis Engine Services Oy:n yhteiset oikeudenkäyntikulut 760 eurolla korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Siitonen, Äimälä, Kari, Lehto ja Suokas jäseninä. Sihteeri on ollut Taramaa.

Tuomio on yksimielinen.