TT:2014-32

Golf-alan työehtosopimuksen mukaan sopimuksessa luetellut arkipyhät lyhentävät työaikaa. Tuomiossa katsottiin, että juhannuspäivillä, jotka aina sijoittuvat lauantaipäiviksi, oli sopimuksessa mainittujen edellytysten täyttyessä työaikaa lyhentävä vaikutus. Sama koski sunnuntaille osuvaa vapunpäivää. Tuomio perustettiin lähinnä sopimusmääräyksen sanamuotoon, jossa arkipyhien sattumista eri kalenteripäiville ei ollut mitenkään rajattu.

KANTAJA

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

VASTAAJA

Palvelualojen työnantajat PALTA ry

KUULTAVA

Tarinaharjun Golf Oy

ASIA

Työehtosopimuksen tulkinta

KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA

Suullinen valmistelu 5.12.2013

Pääkäsittely 9.1.2014

TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET

Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n välillä ajaksi 1.2.2010-31.10.2011 tehdyssä golf-alan työehtosopimuksessa on muun ohella seuraava arkipyhiä koskeva 11 §:n määräys:

1. Arkipyhät lyhentävät työaikaa. Edellytyksenä on, että työsuhde on kestänyt vähintään neljä kuukautta ennen arkipyhää ja että työntekijä on ollut työssä arkipyhäviikolla.

Lyhennykseen on oikeutettu myös työntekijä, jolle ennen ko. arkipyhää on voimassaolevasta ja sitä edeltäneistä samaan työnantajaan olleista työsuhteista on kertynyt vähintään neljän kuukauden pituinen työsuhde ja joka välittömästi ennen arkipyhää on ollut työsuhteessa vähintään kaksi viikkoa.

Tämä säännös tulee voimaan sopimuskauden alusta lukien ja sitä noudatetaan 1.2.2010 jälkeen alkaneisiin työsuhteisiin.

Lyhennys annetaan arkipyhän sisältämällä työaikajaksolla, kalenterivuoden loppuun mennessä tai käytetään tasoittumiskauden aikana.

2. Tässä sopimuksessa tarkoitettuja arkipyhiä ovat pitkäperjantai, juhannuspäivä, vapunpäivä, itsenäisyyspäivä ja joulupäivä.

Työntekijän ollessa pois sellaisena arkipyhänä, joka ei lyhennä työaikaa, tasoitetaan näin tekemättä jäänyt työ arkipyhää edeltävien tai sitä seuraavien työaikajaksojen aikana. Tästä aiheutuva työajan pidennys ei aiheuta lisä- eikä ylityön muodostumista.

Samojen asianosaisten kesken ajaksi 1.11.2011-30.11.2013 tehdyssä alan työehtosopimuksessa on edellä oleva määräys ennallaan.

ASIAN TAUSTA JA ERIMIELISYYS

Tarinaharjun Golf Oy:n työntekijän A:n työsuhde yhtiöön on kestänyt yli neljä kuukautta ennen kanteessa tarkoitettuja arkipyhiä eli juhannuspäivää 26.6.2010 sekä vapunpäivää 1.5.2011 ja juhannuspäivää 25.6.2011. Näistä arkipyhistä molemmat juhannuspäivät ovat olleet lauantaipäiviä ja vapunpäivä on ollut sunnuntaipäivä. Asianosaisten välillä on syntynyt erimielisyys siitä, onko näillä arkipyhillä työaikaa lyhentävä vaikutus.

KANNE

Vaatimukset

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on vaatinut, että työtuomioistuin

- vahvistaa, että Tarinaharjun Golf Oy on ollut velvollinen lyhentämään A:n työaikaa juhannuspäivinä 26.6.2010 ja 25.6.2011 sekä vapunpäivänä 1.5.2011.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on lisäksi vaatinut Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Tarinaharjun Golf Oy:n velvoittamista yhteisvastuullisesti korvaamaan Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n oikeudenkäyntikulut 5.780,80 eurolla korkolain mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion antamispäivästä lukien.

Perusteet

Tarinaharjun Golf Oy on soveltanut golf-alan työehtosopimusta golf-keskuksessa tehtävään työhön. Työehtosopimuksen 11 §:n mukaan määräyksessä sovitut arkipyhät lyhentävät työntekijän työaikaa. Työntekijöillä on oikeus työajan lyhennykseen heidän työskennellessään määräyksessä mainitun arkipyhän sisältävällä viikolla.

Yhtiön golf-keskuksen työntekijä A on työskennellyt vuosina 2010 ja 2011 arkipyhäviikkoina, joilla ovat olleet seuraavat arkipyhät: juhannuspäivä 26.6.2010, vapunpäivä 1.5.2011 ja juhannuspäivä 25.6.2011. Näistä molemmat juhannuspäivät ovat olleet lauantaipäiviä. Vapunpäivä 2011 on osunut sunnuntaipäivälle. Erimielisyyttä on syntynyt siitä, onko arkipyhillä työaikaa lyhentävä vaikutus myös silloin, kun ne osuvat viikonlopulle.

Yhtiö on antanut A:lle vuonna 2013 yhden vapaapäivän korvaukseksi juhannuspäivistä 2010 ja 2011. A ei tiedä, kumpi vapaa on annettu. Toista arkipyhälyhennystä ei ole annettu. Siksi hän vaatii molempien päivien vahvistamista. Vuonna 2012 ja 2013 työnantaja on lyhentänyt työaikaa työehtosopimuksen mukaisesti ja antanut vapaata arkipyhistä. A on ollut vappuviikolla 2011 töissä ja hänellä on oikeus vapunpäivää koskevaan työajan lyhennykseen työehtosopimuksen 11 §:n 2 kohdan nojalla. Jokaisesta arkipyhästä annetaan vapaata, jos työehtosopimuksen mukaiset muut edellytykset täyttyvät.

Golf-ala on tyypillisesti sellainen ala, jossa työnteko ei ajoitu ajanjaksolle maanantaista perjantaihin. Golf-keskukset ovat auki viikon jokaisena päivänä. On aivan tavanomaista, että työntekijät työskentelevät myös viikonloppuna. Lauantai ja sunnuntai ovat työntekijöille normaaleja työpäiviä. Työehtosopimuksessa ei esimerkiksi ole sovittu mitään lisiä maksettavaksi viikonloppuna tehtävästä työstä. Työehtosopimuksessa työaikaa lyhentäväksi päiväksi on nimenomaisesti sovittu juhannuspäivä, joka on aina lauantai. Juhannuspäivä lisättiin työehtosopimuksen määräykseen arkipyhäksi vuonna 2010. Tuskin työehtosopimusosapuolet olisivat sopineet juhannuspäivää työaikaa lyhentäväksi päiväksi, jos tarkoitus olisi ollut, että ainoastaan maanantaista perjantaille osuvat päivät lyhentävät työaikaa.

Arkipyhäsäännöksen tarkoituksena työehtosopimuksissa on lähtökohtaisesti, että ne lyhentävät työntekijän vuosittaista työaikaa. Työehtosopimuksessa ei todeta, että arkipyhän tulisi sijoittua maanantaista perjantaille ulottuvalle jaksolle. Jos näin olisi ollut tarkoitus sopia, olisi siitä otettu nimenomainen kirjaus työehtosopimukseen. Työehtosopimuksen mukainen ansaintasääntö on täyttynyt, kun työehtosopimuksen sanamuodonkin mukaisesti työvuoro tai työvuoroja on osunut kyseiselle viikolle. Työehtosopimuksen sanamuodon mukaan työskentely arkipyhän sisältävällä viikolla riittää. Määräystä tulee tulkita sen sanamuodon mukaan. Tätä tulkintaa tukee myös se, mitä työehtosopimuksessa on sovittu lyhennyksen antamisesta. Lyhennystä ei ylipäätään anneta nimenomaisena arkipyhä-kalenteripäivänä, vaan arkipyhän työaikaa lyhentävä vaikutus sijoittuu arkipyhän sisältävälle työaikajaksolle tai se voidaan antaa kalenterivuoden loppuun mennessä tai käytettävän tasoittumiskauden aikana. Työajan lyhennyksen antaminen ei siten ole sidottu kyseiseen juhlapyhään.

VASTAUS

Vastaus kannevaatimuksiin

Palvelualojen työnantajat PALTA ry on vastauksessaan, johon Tarinaharjun Golf Oy on osaltaan yhtynyt, kiistänyt kanteen vapunpäivän 1.5.2011 osalta ja myöntänyt sen juhannuspäivien 26.6.2010 ja 25.6.2011 osalta.

Palvelualojen työnantajat PALTA ry on lisäksi vaatinut Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n velvoittamista korvaamaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Tarinaharjun Golf Oy:n oikeudenkäyntikulut 2.400 eurolla korkolain 4 § 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion antamisesta lukien.

Kanteen kiistämisen perusteet

Kyseessä ei ole työehtosopimuksen 11 §:n mukainen työajan lyhennykseen oikeuttava arkipyhä, mikäli määräyksessä mainittu pitkäperjantai, juhannuspäivä, vapunpäivä, itsenäisyyspäivä tai joulupäivä osuu sunnuntaille. Näin on jo määräyksen sanamuodon mukaan. Koska vapunpäivä 2011 on ollut sunnuntaina, ei tämä ole työehtosopimuksen 11 §:n mukainen työaikaa lyhentävä arkipyhä. Sunnuntai ei ole golf-alallakaan työntekijöille normaali työpäivä. Sunnuntaina ja muuna kirkollisena juhlapäivänä sekä vapunpäivänä ja itsenäisyyspäivänä tehdystä työstä tulee maksaa golf-alan työehtosopimuksen 12 §:n mukaisesti korotettua palkkaa. A ei ole työskennellyt juhannuspäivänä 2010, vapunpäivänä 2011 tai juhannuspäivänä 2011. Sen sijaan hän on ollut töissä kyseessä olevina viikkoina.

Juhannuspäivä on sovittu työajan lyhennykseen oikeuttavaksi päiväksi 1.2.2010 voimaan tulleessa golf-alan työehtosopimuksessa. Juhannuspäivä on aina lauantai. Työntekijä on oikeutettu työajan lyhennykseen juhannuspäivän osalta kunhan työehtosopimuksen 11 §:n edellytykset työsuhteen keston osalta ja työn tekemisen osalta kyseessä olevan arkipyhäviikon osalta täyttyvät. A:n osalta nämä edellytykset täyttyvät juhannuspäivien 2010 ja 2011 osalta. Yhtiö onkin sopinut A:n kanssa vuoden 2010 ja 2011 juhannuspäivien pitämisestä vapaapäivinä haastehakemuksen saapumisen jälkeen. A on oikeutettu molemmilta juhannuspäiviltä työajan lyhennykseen.

TODISTELU

Kantajan henkilötodistelu

1. Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n kiinteistö-, turvallisuus- ja erityisalojen neuvottelupäällikkö B

2. Matkailu- ravitsemis- ja vapaa-ajanpalvelujen sopimusasiantuntija C

Vastaajan henkilötodistelu

1. Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n edeltäjän Erityispalvelualojen Työnantajaliitto ry:n golf-alan sopimusneuvottelija D

2. Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n työmarkkinapäällikkö E

3. Nurmijärvi Golf Oy:n toimitusjohtaja ja Golf-alan työnantajayhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja F

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Erimielisyys

Vastaajan myönnettyä kanteen osittain asianosaiset ovat yhtä mieltä siitä, että juhannuspäivillä 26.6.2010 ja 25.6.2011 on ollut työaikaa lyhentävä vaikutus, ja eri mieltä vapunpäivän 1.5.2011 työaikaa lyhentävästä vaikutuksesta.

Asiassa esitetty näyttö

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n kiinteistö-, turvallisuus- ja erityisalojen neuvottelupäällikkö B, joka on osallistunut golf-alan vuoden 2007 työehtosopimusneuvotteluihin, on kertonut, että arkipyhiä koskeva 11 §:n määräys otettiin ensimmäisen kerran vuoden 2007 työehtosopimukseen työntekijäpuolen aloitteesta. Arkipyhien, joita alunperin olivat itsenäisyyspäivä ja vapunpäivä, tarkoituksena on lyhentää työntekijöiden vuotuista työaikaa. Työntekijät saavat niiden avulla palkallista vapaata lisäämättä työmäärää. Arkipyhän käsitettä ei ole tarkemmin käyty neuvotteluissa läpi. Golf-alalla työskennellään sesongin aikana joka päivä maanantaista sunnuntaihin ja mille päivälle tahansa osuva arkipyhä lyhentää työaikaa.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n matkailu-, ravitsemis- ja vapaa-ajanpalvelujen sopimusasiantuntija C on kertonut, että golf-alalla on noin 100 järjestäytynyttä yritystä ja PAM ry:hyn järjestäytyneitä työntekijöitä noin 150. C on osallistunut golf-alan ensimmäisiin vuoden 2007 työehtosopimusneuvotteluihin samoin kuin myöhempiin sopimusneuvotteluihin. C:n mukaan golf-alalla säännöllinen työaika määräytyy työaikalain mukaisesti. Golf-alalla työskennellään koko viikon ajan maanantaista sunnuntaihin. Arkipyhät lyhentävät työaikaa. Arkipyhä vähentää tasoittumisjakson työaikaa tai lyhennys annetaan kalenterivuoden loppuun mennessä tai se lyhentää tasoittumisjärjestelmässä kyseisen kauden työaikaa. Työehtosopimuksen määräykseen on vuoden 2007 jälkeen lisätty työntekijäpuolen aloitteesta työaikaa lyhentäviä arkipyhiä vuosityöajan lyhentämiseksi edelleen. Näissäkään yhteyksissä ei ole keskusteltu sunnuntaiksi osuvan arkipyhän vaikutuksesta työaikaan. Vuonna 2009 itsenäisyyspäivä osui sunnuntaiksi, kuten myös joulupäivä vuonna 2011. Näistä ei tullut liittoon kyselyjä. C:llä ei ole nyt esillä olevasta tulkintakysymyksestä muuta tietoa kuin että sopimusmääräystä sovelletaan sen sanamuodon mukaan.

Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n edeltäjän Erityispalvelualojen Työnantajaliitto ry:n golf-alan sopimusneuvottelija D, joka on osallistunut golf-alan vuoden 2007 työehtosopimusneuvotteluihin, on kertonut, että arkipyhiä koskeva 11 §:n määräys otettiin vuoden 2007 työehtosopimukseen työntekijäpuolen aloitteesta. Arkipyhiksi sovittiin tuolloin vapunpäivä ja itsenäisyyspäivä. Juhannuspäivä lisättiin määräyksessä arkipyhäksi myöhemmin. Kesä on golf-alan sesonkiaikaa, joten itsenäisyyspäivä oli työnantajapuolelle helpompi hyväksyä kuin keskellä sesonkia olevat päivät. Lähellä golf-sesonkia olevaan vapunpäivään päädyttiin kompromissin tuloksena. Arkipyhän osumisesta lauantaille tai sunnuntaille ei neuvotteluissa keskusteltu lainkaan. Sunnuntai ei ole tavanomainen työpäivä golf-alalla, vaan suurin osa työstä tehdään viikon arkipäivinä. Esimerkiksi kentänhoitotyö tehdään viikon arkipäivinä, koska työn teettäminen sunnuntaina on työnantajalle kallista. Golf-kentät ovat pääsääntöisesti auki huhtikuusta lokakuuhun vuosittain. Golf-keskukset vastaanottoineen ovat auki myös viikonloppuisin. Pelaajat vastaanottava caddy master on työssä myös viikonloppuisin. Golf-alalla on jonkun verran vakituisia ympärivuotisia kuukausipalkkaisia työntekijöitä kentänhoitotyössä ja kenttäpäällikköinä.

Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n työmarkkinapäällikkö E, joka on osallistunut golf-alan vuoden 2011 työehtosopimusneuvotteluihin, on kertonut, että arkipyhä oli työnantajapuolen tulkinnan mukaan arkipäivän päälle sattuva pyhäpäivä. Työntekijäliiton aloitteesta vuoden 2011 neuvotteluissa arkipyhiä ehdotettiin lisättäviksi. Esillä neuvotteluissa ei siinä yhteydessä ollut, että arkipyhä voisi osua sunnuntaille. Työnantajapuoli torjui työntekijäpuolen ehdotuksen uusista arkipyhistä. Golf-alan työnantajayhdistys ry:n jäsenyritykset eivät E:n saamien tietojen mukaan ole lyhentäneet työaikaa sunnuntaille osuneilla arkipyhillä.

Nurmijärvi Golf Oy:n toimitusjohtaja ja Golf-alan työnantajayhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja F on kertonut, että yhtiöllä on kahdeksan vakituista työntekijää ympärivuotisessa työsuhteessa ja kausityöntekijöitä 20-25 vuosittain. Golf-alalla sunnuntai ei ole tavanomainen työpäivä, vaan silloin pyritään golf-kentillä hoitamaan palvelua minimimiehityksellä palkkakustannusten vuoksi. Jos työehtosopimuksessa tarkoitettu arkipyhä on osunut sunnuntaille, niin se ei ole Nurmijärvi Golf Oy:ssä lyhentänyt työntekijöiden työaikaa. Arkipyhä on tulkittu vain arkipäivälle sattuvaksi pyhäpäiväksi. Muissakaan Golf-alan työnantajayhdistys ry:n hallituksen edustamissa seitsemän kentän yhteisöissä ei ole lyhennetty työaikaa arkipyhän osuessa sunnuntaiksi. Golf-sesongin aikana kentät toimivat kaikkina viikonpäivinä. Viikonloppuisin kenttien vastaanottopalvelut toimivat caddy mastereiden ollessa paikalla. Kentänhoidossa vain välttämättömimmät työt, kuten viheriön leikkuu, roskien kerääminen ja harjoituslyöntipaikan hoito, tehdään myös viikonloppuisin, mutta lyhennettyinä 4-5 tunnin työpäivinä.

Arviointi ja johtopäätökset

Golf-alan vuonna 2007 solmittuun työehtosopimukseen on otettu määräys, jonka mukaan arkipyhät, itsenäisyyspäivä ja vapunpäivä, lyhentävät työaikaa. Lisäksi määräyksessä on edellytyksenä arkipyhän työaikaa lyhentävälle vaikutukselle se, että työsuhde on kestänyt vähintään neljä kuukautta ennen arkipyhää ja että työntekijä on ollut työssä arkipyhäviikolla.

Juhannuspäivä, joka aina sijoittuu lauantaiksi, on vuonna 2010 lisätty määräykseen työajan lyhennykseen oikeuttavaksi arkipyhäksi. Asianosaiset ovat jutussa olleet yhtä mieltä juhannuspäivien 26.6.2010 ja 25.6.2011 työaikaa lyhentävästä vaikutuksesta. Näin ollen lauantaipäiviksi osuvilla juhannuspäivillä on golf-alalla muiden määräyksessä olevien edellytysten täyttyessä työaikaa lyhentävä vaikutus.

Määräyksen sisällöstä ei ole selvityksen mukaan juurikaan keskusteltu työehtosopimusneuvotteluissa. Työehtosopimukseen osallisten yhteistä tarkoitusta sunnuntaille osuvan arkipyhän työaikaa lyhentävästä vaikutuksesta ei siten ole.

Toisin kuin monien muiden alojen työehtosopimuksissa, määräys ei sanamuotonsa mukaan sisällä esimerkiksi sellaista työajan lyhentämisen rajausta, että vain muuksi kalenteripäiväksi kuin lauantaiksi tai sunnuntaiksi osuva arkipyhä lyhentäisi työaikaa. Mikäli tällaista rajausta ei ole, työtuomioistuin on esimerkiksi ratkaisussaan TT 2000:39 katsonut, että arkipyhäkorvaus voi tulla maksettavaksi myös lauantaiksi tai sunnuntaiksi sattuvalta itsenäisyyspäivältä. Vasta lyhyen aikaa voimassa olleen golf-alan työehtosopimuksen soveltamisesta ei ole myöskään syntynyt vakiintunutta käytäntöä arkipyhän osuessa sunnuntaipäivälle. Esitetyn selvityksen mukaan alalla kuitenkin tehdään tavanomaisia töitä myös viikonloppuisin. Näillä perusteilla työtuomioistuin katsoo, että vapunpäivän 1.5.2011 osuessa sunnuntaille sen tulee määräyksen sanamuodon nojalla lyhentää työaikaa. A on ollut kysymyksessä olevalla viikolla työssä.

Edellä esitetyillä perusteilla työtuomioistuin katsoo, että määräystä on tulkittava Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n tulkinnan mukaisesti, joka työnantajapuolen esittämää tulkintaa paremmin vastaa määräyksen sanamuotoa. Näin ollen työtuomioistuin hyväksyy kanteessa esitetyn vahvistusvaatimuksen.

Oikeudenkäyntikulut

Jutun hävitessään ovat Palvelualojen työnantajat PALTA ry ja Tarinaharjun Golf Oy työtuomioistuimesta annetun lain 33a §:n nojalla velvolliset korvaamaan Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n oikeudenkäyntikulut. Vastaaja on myöntänyt kuluvaatimuksen määrältään oikeaksi.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin vahvistaa, että Tarinaharjun Golf Oy on ollut velvollinen lyhentämään A:n työaikaa juhannuspäivinä 26.6.2010 ja 25.6.2011 sekä vapunpäivänä 1.5.2011.

Palvelualojen työnantajat PALTA ry ja Tarinaharjun Golf Oy velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n oikeudenkäyntikulut 5.780,80 eurolla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lukien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Paanetoja, Pärssinen, Hotti, Ahokas ja Lehto jäseninä. Sihteeri on ollut Salonen.

Tuomio on yksimielinen.