TT:2013-168
Kysymys siitä, sovelletaanko vastuukasvattajan työsuhteessa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta.
KUULTAVAT
Sosiaalialan Työnantajat ry
Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö TSN ry
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Neuvottelujärjestö Jyty-Pardia-STHL ry
ASIA
Kanta-Hämeen käräjäoikeuden lausuntopyyntö työntekijän palkkaetuja koskevassa asiassa (A / Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy)
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Sosiaalialan Työnantaja- ja Toimialaliitto ry:n, Terveys- ja Sosiaalialan Neuvottelujärjestö TSN ry:n, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry:n sekä Neuvottelujärjestö Jyty-Pardia-STHL ry:n välisessä 1.3.2010-31.1.2012 voimassa olleessa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksessa on muun ohella seuraava määräys:
1 § Sopimuksen ulottuvuus
Tätä sopimusta noudatetaan Sosiaalialan Työnantaja- ja Toimialaliiton jäsenyritysten palveluksessa oleviin sosiaalialan palveluyksiköissä työskenteleviin työntekijöihin. Tämä sopimus ei kuitenkaan koske:
Yrityksen johtoa, itsenäisten osastojen päälliköitä sekä vastaavia esimiesasemassa olevia henkilöitä, jotka edustavat työnantajaa tämän työehtosopimuksen piirissä olevien työntekijöiden työsuhteen ehtoja määriteltäessä.
Tällä tarkoitetaan sellaisia yrityksen johtoon kuuluvia, itsenäisten osastojen päälliköitä sekä vastaavia esimiesasemassa olevia henkilöitä, joiden pääasiallisiin tehtäviin kuuluu työnantajan edustajana toimiminen.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
KÄSITTELY KÄRÄJÄOIKEUDESSA
Asian tausta
A:n ja Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:n välillä on ollut 2.10.-30.11.2006 määräaikainen ja 1.12.2006 lukien toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joka on päättynyt 21.4.2011. A:n tehtävänimike on ollut vastuukasvattaja.
Kanne
A on vaatinut, että Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy velvoitetaan suorittamaan hänelle haastehakemuksesta tarkemmin ilmenevät määrät maksamattomia palkkasaatavia sekä oikeudenkäyntikulujen korvausta.
Kanteen perusteeksi on muun ohessa esitetty, että työnantaja ei ole maksanut A:lle yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen mukaisia korvauksia suoritetuista ylitöistä, iltatöistä, yötöistä ja viikonlopputöistä.
A on ollut työsuhteessa Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:hyn. Hän on solminut työsopimuksen ja ollut työnantajan johdon ja valvonnan alainen. Toisin kuin vastaaja on väittänyt, A:n työsopimuksessa ei ole ollut mitään liitteitä.
A:n työsuhteeseen tulee soveltaa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Hän ei ole työskennellyt sellaisissa esimiestehtävissä, että hänen työsuhteeseensa ei sovellettaisi mainittua työehtosopimusta. Hän ei ole toiminut yrityksen johdossa, ei itsenäisen osaston päällikkönä eikä vastaavassa esimiesasemassa. Hän ei ole myöskään toiminut työnantajan edustajana työnantajan työehtosopimuksen piirissä olevien työntekijöiden työsuhteiden ehtoja määritettäessä.
Vastaus
Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy on vaatinut, että kanne hylätään ja A velvoitetaan korvaamaan sen asianosais- ja oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen.
Kanteen kiistämisen perusteeksi on muun ohessa esitetty, että A:han ei tule soveltaa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta ottaen huomioon hänen työnkuvansa, asemansa, toimintaympäristönsä sekä vapautensa määritellä oma työaika.
A ei ole ollut työsuhteessa vaan itsenäisessä, johtavassa asemassa. Hän on toiminut työnantajan edustajana, ei työntekijänä. A:n ei ole organisaatioasemansa perusteella katsottava tosiasiassa tehneen työtä työnantajan valvonnan alaisena vaan hänellä itsellään on ollut työnjohto-oikeutta. A:lta ei ole edellytetty läsnäoloa työpaikalla. A:n työsopimukseen on kuulunut liite, josta hänen työtehtävänsä ovat ilmenneet. Ne osoittavat, että A ei ole ollut työsuhteessa.
Vastuukasvattajan työ on esimiestehtävä, johon ei sovelleta myöskään työaikalakia. A:n kanssa on voitu sopia kokonaispalkasta, joka on sisältänyt myös työaikalisät. Vastuukuntouttajat ovat voineet itse esimiesasemassa olevina harkintansa mukaan järjestää vastuuaikansa niin kuin ovat parhaaksi katsoneet. Vastuukuntouttajan asema on ollut paremminkin työtulokseen tähtäävää kuin työpaikalla tai työnantajan käytettävissä olemista.
KÄRÄJÄOIKEUDEN LAUSUNTOPYYNTÖ
Kanta-Hämeen käräjäoikeus on pyytänyt työtuomioistuimelta lausuntoa seuraavista kysymyksistä:
1. Sovelletaanko yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta vastuukasvattajana toimineen A:n työsuhteeseen?
2. Miten työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momentin rajoituslausekkeita on sovellettava
a) tilanteessa, jossa työsopimuksen liitteenä ei ole vastuukasvattajan toimenkuvaa?
b) tilanteessa, jossa työsopimuksen liitteenä on vastuukasvattajan toimenkuva?
KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Työtuomioistuin on työtuomioistuimesta annetun lain 39 §:n nojalla varannut Sosiaalialan Työnantajat ry:lle, Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö TSN ry:lle, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:lle, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry:lle ja Neuvottelujärjestö Jyty-Pardia-STHL ry:lle tilaisuuden tulla kuulluiksi asiassa.
SOSIAALIALAN TYÖNANTAJAT RY:N LAUSUNTO
Osapuolet ovat erimielisiä siitä, onko A ollut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenteissa tarkoitetulla tavalla työnantajan edustaja.
Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:n selvityksen mukaan A on vastuuvuorojensa aikana johtanut laitoksen käytännön toimintaa ja toiminut esimiehenä. Muuta työnjohtoa tai johtajaa laitoksessa ei ole ollut. A on työnantajan edustajana valvonut työntekoa ja työaikoja. Hänellä on ollut oikeus tehdä taloudellisia päätöksiä ennalta sovittujen raamien sisällä. Hän on voinut tehdä päätöksiä yövalvonnasta harkintansa mukaan ja tarvittaessa kutsua erillisen työntekijän suorittamaan yövalvontaa. Tällöin A on päättänyt rekrytoinnista ja työntekijän palkasta työehtosopimuksen mukaan. Hän on hankkinut sijaisia ja tehnyt yhtiötä sitovia hankintoja ja sitoumuksia. Hän on ollut vastaajayhtiön johtotiimissä ja itsenäisesti toteuttanut yhtiön markkinointia ja saanut siitä markkinointibonusta. A:n tittelinä on ollut myös apulaisjohtaja. Tämä selvitys viittaa siihen, että A olisi ollut työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenteissa tarkoitettu työnantajan edustaja, johon ei ole velvollisuutta noudattaa työehtosopimusta.
Toisaalta A:n työsopimukseen kirjatut tehtävät ovat pääosin sellaisia, jotka kuuluvat työehtosopimuksen normaalin soveltamisalan piiriin.
Työsopimukseen on kirjattu, että sen liitteenä on vastuukasvattajan toimenkuva. Toimenkuvassa on työsopimusta laajemmin kuvattu niitä työsuhteen elementtejä, joihin sisältyy työnantajan edustajana toimiminen. A:n mukaan työsopimuksessa ei ole ollut liitteitä. Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:n mukaan työsopimuksessa mainittu liite on annettu A:lle. Sosiaalialan Työnantajat ry ei pidä uskottavana, etteikö A olisi tiennyt toimenkuvansa sisältöä, johon on viitattu hänen allekirjoittamassaan työsopimuksessa. Työehtosopimuksen soveltamisen kannalta on joka tapauksessa ratkaisevaa muodostaa kokonaisarvio A:n työsuhteen luonteesta.
Mikäli tehtävän pääasiallinen luonne on ollut työnantajan edustajana toimiminen, ei A:han ole velvollisuutta soveltaa työehtosopimusta. Mikäli taas tehtävien pääasiallisena luonteena on ollut työsopimuksessa mainittujen tai niitä vastaavien suorittavan tason tehtävien suorittaminen, on työsuhteeseen velvollisuus soveltaa työehtosopimusta. Sosiaalialan Työnantajat ry katsoo, että A:n työn pääasiallinen luonne on selvitettävissä vain osapuolten antaman näytön perusteella ja että tämä näyttöasia olisi perusteltua selvittää käräjäoikeudessa.
TERVEYS- JA SOSIAALIALAN NEUVOTTELUJÄRJESTÖ TSN RY:N LAUSUNTO
Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen soveltamisalan ulkopuolelle on tarkoitettu rajata vain ne ylemmät johtajat ja esimiehet, jotka sekä asemansa että tehtäviensä perusteella rinnastuvat työnantajaan. Esimiestehtäviä tai kaikkia johtotehtäviä ei ole rajattu työehtosopimuksen ulkopuolelle, vaan soveltamisalan ulkopuolelle on rajattu ainoastaan sellaiset johtajat ja päälliköt, joiden pääasiallisena tehtävänä on henkilöstöasioiden hoitaminen. Tämä ilmenee työehtosopimuksen 1 §:n 2 momentin viimeistä virkkeestä "edustavat työnantajaa tämän työehtosopimuksen piirissä olevien työntekijöiden työsuhteen ehtoja määriteltäessä". Arviointi tehdään työntekijän tosiasiallisten tehtävien ja aseman perusteella. Merkitystä ei ole sillä, onko tehtäväkuva työsopimuksen liitteenä.
A:n työsopimuksen mu³kaisessa toimenkuvassa on tehtäviä kolmesta eri palkkaryhmästä. Ensinnäkin toimenkuvassa on ammattitehtäviä (palkkaryhmä C). Toiseksi toimenkuvaan sisältyy vaativia ammattitehtäviä, jotka liittyvät vastuuasemaan lasten kasvatuksessa (palkkaryhmä D). Kolmanneksi toimenkuvaan sisältyy esimiestehtäviä (palkkaryhmä E). Esimiestehtäviä sisältyy laitoksen käytännön toiminnoista vastaamiseen. Työsopimuksessa määritelty toimenkuva ei viittaa siihen, että A:n tehtäviin kuuluisi työnantajan edustajana toimiminen työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenteissa tarkoitetulla tavalla.
Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:n laatukäsikirjassa on täsmällisempi toimenkuva, johon listatut tehtävät ovat vaativia ammatti- ja asiantuntijatehtäviä. Lisäksi vastuukasvattajalla on esimiesasema, mikä ilmenee siitä, että vastuukasvattaja vastaa laitoksen toiminnasta työvuorojensa aikana. Vastuut ja tehtävät eivät kuitenkaan ole sellaisia, että henkilö toimisi työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenteissa tarkoitetulla tavalla työnantajan edustajana työntekijöiden työsuhteen ehtoja määriteltäessä. Myöskään laatukäsikirjassa vastuukasvattajalle asetetut ammattitaitovaatimukset eivät ole sellaisia, joiden perusteella voitaisiin arvioida, että henkilö toimisi työnantajan edustajana edellä tarkoitetulla tavalla.
Laatukäsikirjan tehtäväkuvauksesta selviää, että vastuukasvattajan taloudellinen vastuu on rajattua. Työehtosopimuksessa on nimenomaisesti sovittu, että esimerkiksi palkkaryhmään E (erikoistehtävät/esimiestehtävät) voi sisältyä taloudellista vastuuta. Päätökset yövalvonnasta liittyvät ammatilliseen osaamiseen ja itsenäiseen harkintaan. Lisäksi tehtävään sisältyy esimiehelle kuuluvia tehtäviä eli tarvittaessa työntekijöiden kutsuminen työvuoroon. Tehtävät kuuluvat kokonaisuudessaan työehtosopimuksen soveltamisalaan. Tehtävät eivät ole sellaisia, että henkilö toimisi työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenteissa tarkoitetulla tavalla työnantajan edustajana työntekijöiden työsuhteen ehtoja määriteltäessä.
Laatukäsikirjan tehtäväkuvan mukaan vastuukasvattajalla on esimiesasema ja hänen alaisinaan toimivat hoitajat/ohjaajat sekä keittiö- ja siistijähenkilöstö. Vastuukasvattajan esimiehenä toimii Toivokodin johtaja. Vastuukasvattajan tehtävänä on raportoida Toivokodin johtajalle ja toimitusjohtajalle. Esimiestehtäviä ei ole rajattu työehtosopimuksen soveltamisalan ulkopuolelle (esimiestehtävät kuuluvat palkkaryhmään E tai F).
Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö TSN ry katsoo, ettei toimenkuvassa ole seikkoja joiden perusteella voitaisiin arvioida, että vastuukasvattaja/vastuukuntouttaja toimisi yrityksen johdossa siten, että hänen pääasiallisiin tehtäviin kuuluisi työnantajan edustajana toimiminen. Vastuukasvattajan tehtävään sisältyy itsenäistä toiminnan suunnitteluun ja asiantuntija-asemaan perustuvaa vastuuta lasten kasvatuksesta ja hyvinvoinnista. Lisäksi tehtävään liittyy esimiestyötä. Sen sijaan asemaan tai tehtäviin ei tehtäväkuvan perusteella sisälly muiden yrityksen palveluksessa olevien työntekijöiden työehtoja koskevaa päätöksentekoa. Tehtävään sisältyvät asiantuntija- ja esimiestehtävät kuuluvat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen soveltamisalaan. Tehtäväkuvan perusteella vastuukasvattaja on organisaation keskitasolla. Ylemmällä johdossa ovat Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:n johtaja ja toiminnanjohtaja, jotka toimivat myös vastuukasvattajan ja vastuukuntouttajan esimiehinä. A:n vastuukasvattajan/vastuukuntouttajan työhön on siten sovellettava yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta.
JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL RY:N LAUSUNTO
Työehtosopimusmääräys
Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenttien soveltamisala on tarkoitettu suppeaksi siten, että työntekijä jää sopimuksen soveltamisen ulkopuolelle vain, jos hänet voidaan sekä asemansa että tehtäviensä perusteella rinnastaa työnantajaan. Soveltamisen ulkopuolelle on tarkoitettu jättää vain ne ylemmät johtajat ja esimiehet, jotka ovat yrityksessä sellaisessa asemassa, että heidän työehtojensa kilpailukyvystä huolehtiminen on aidosti työnantajan intressissä.
Työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenttien mukaan kahden edellytyksen tulee täyttyä, jotta työntekijä jäisi työehtosopimuksen ulkopuolelle. Työntekijän organisatorinen asema yrityksessä tulee olla sellainen, että hän kuuluu asemansa puolesta yrityksen ylempään johtoon. Toinen edellytys koskee työntekijän tehtäviä. Työehtosopimuksen soveltamisalan ulkopuolelle voi jäädä vain sellainen työntekijä, joka toimii työnantajan edustajana muiden saman yrityksen työntekijöiden työehtojen määrittelyssä ja jonka tehtävät muodostuvat pääosin nimenomaan tällaisesta työnantajan edustamisesta. Työehtosopimuksen soveltamisen ulkopuolelle ei siten ole tarkoitettu jätettäväksi kaikkia yrityksen ylempään johtoon kuuluvia henkilöitä, vaan ainoastaan sellaiset koko yrityksen tai yrityksen osastojen johtajat ja päälliköt, jotka vastaavat yrityksen henkilöstöhallinnosta ja joiden pääasiallisena tehtävänä on henkilöstöasioiden hoitaminen. Tämä käy ilmi työehtosopimuksen 1 §.n 2 momentin viimeisestä virkkeestä, jonka mukaan työehtosopimuksen soveltamisen ulkopuolelle rajataan sellaiset johtajat ja päälliköt, jotka "edustavat työnantajaa tämän työehtosopimuksen piirissä olevien työntekijöiden työsuhteen ehtoja määriteltäessä."
Perhekuntoutuskeskus Toivokoti ry on esittänyt, ettei vastuukasvattajan työhön ole sovellettava työaikalakia. Työehtosopimuksen sopimuksen ulottuvuutta koskeva 1 § poikkeaa työaikalain soveltamisalaa koskevan 2 § 1 momentin 1 kohdan poikkeusmääräyksestä, jossa rajataan eräät lainkohdassa mainitut johtamiseen tai itsenäiseen asemaan liittyvät tehtävät työaikalain soveltamisen ulkopuolelle. Sillä seikalla, tuleeko työntekijään sovellettavaksi työaikalaki vai jääkö työntekijä työaikalain soveltamisen ulkopuolelle johtavan tai itsenäisen asemansa takia ei ole välitöntä merkitystä työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenttien soveltamisen kannalta.
Työsopimuksen ja toimenkuvan merkitys
Työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenttien soveltamisen kannalta ei ole ratkaisevaa, onko työntekijän tehtävät määritelty työsopimuksessa tai sen liitteenä olevassa toimenkuvassa vai ovatko ne määräytyneet muulla tavoin kuten suullisen sopimisen, työnjohdollisten määräysten tai työpaikalla vakiintuneen käytännön perusteella. Ratkaisevaa sen sijaan on se, mitkä ovat sopimusmääräyksessä tarkoitetun johtajan, päällikön tai esimiehen tosiasialliset tehtävät. Mikäli johtajan tai päällikön toimenkuva tosiasiallisesti muodostuu pääosin sellaisista tehtävistä, joissa hän toimii työnantajan roolissa suhteessa yrityksen henkilöstöön ja vastaa muun henkilöstön asemaan ja heidän työehtojensa määrittelyyn liittyvistä henkilöstöpoliittisista linjauksista ja päätöksistä, ei yritys ole velvollinen soveltamaan kyseisen johtajan tai päällikön työehdoissa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen määräyksiä.
A:n työsopimukseen kirjatut työtehtävät eivät muodostu sellaisesta työnantajan edustajana toimimisesta, jota tarkoitetaan työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenteissa.
Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:n laatukäsikirjassa on kuvattu vastuukasvattajan toimenkuva. Käräjäoikeuden lausuntopyynnöstä ei käy ilmi, onko A tosiasiallisesti työsuhteensa aika tehnyt laatukäsikirjan toimenkuvan mukaisia vastuukasvattajan tehtäviä vai ovatko hänen todelliset työtehtävänsä tavalla tai toisella poikenneet toimenkuvauksen mukaisesta tehtäväkuvauksesta. Joka tapauksessa laatukäsikirjan mukaiseen toimenkuvaan ei sisälly sellaisia työnantajan edustajana toimimiseen liittyviä tehtäviä, joita työehtosopimuksen 1 §:n 2 momentissa tarkoitetaan.
Vastuukasvattajalla ei työsopimuksen tai laatukäsikirjan toimenkuvauksen mukaan ole myöskään sellaisia tehtäviä tai vastuita, joissa olisi kyse Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:n varsinaisen yritystoiminnan tai sen osakokonaisuuden johtamisesta. Vastuukasvattajan toimenkuva viittaa jonkinasteiseen välitöntä työntekoa koskevaan työnjohdolliseen asemaan ja tehtäviin, mutta ei sellaiseen yritystoiminnan johtamista koskevaan johtajan tai esimiehen asemaan, jota työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenteissa tarkoitetaan.
Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:n toimitusjohtaja ja Toivokodin johtaja voisivat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n käsityksen mukaan olla sellaisessa yrityksen johtamiseen liittyvässä organisatorisessa asemassa, että heidän kohdallaan voi olla kyse työehtosopimuksen 1 §:n 2 momentissa tarkoitetusta asemasta.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry katsoo, että A:n toimenkuvaan kuuluu eräitä työnjohdollisia tehtäviä, mutta hän ei kuulu työehtosopimuksen tarkoittamalla tavalla Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:n johtoon, eikä ole yrityksen itsenäisen osan päällikkö eikä siihen verrattavassa esimiesasemassa. A:n tehtäviin ei hänen työsopimuksessaan olevan tehtäväkuvauksen tai laatukäsikirjan mukaisen toimenkuvauksen perusteella kuulu muiden yrityksen palveluksessa olevien työntekijöiden työehtoja koskevaa päätöksentekoa. A ei toimi työehtosopimuksen tarkoittamana työnantajan edustajana. A:n vastuukasvattajan työhön tulee siten soveltaa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta.
SOSIAALIALAN KORKEAKOULUTETTUJEN AMMATTIJÄRJESTÖ TALENTIA RY:N LAUSUNTO
Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen soveltamisen ulkopuolelle on tarkoitettu jätettäväksi ainoastaan sellaiset koko yrityksen tai yrityksen osastojen johtajat ja päälliköt, jotka "edustavat työnantajaa tämän työehtosopimuksen piirissä olevien työntekijöiden työsuhteen ehtoja määriteltäessä." Työehtosopimuksen soveltamisen ulkopuolelle ei siten ole tarkoitettu jätettäväksi kaikkia yrityksen ylempään johtoon kuuluvia henkilöitä.
A:n työsopimuksen työtehtävien ja laatukäsikirjan mukaiseen vastuukasvattajan toimenkuvaan ei sisälly sellaisia työnantajan edustajana toimimiseen liittyviä tehtäviä, joita tarkoitetaan työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenteissa. Näin ollen hänen työsuhteiseensa tulee soveltaa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta.
Työehtosopimuksen rajoituslausekkeiden soveltaminen määräytyy tosiasiallisten työtehtävien mukaan. Sopimusmääräysten soveltamisen osalta ei ole merkitystä sillä, onko vastuukasvattajan toimenkuva ollut työsopimuksen liitteenä.
NEUVOTTELUJÄRJESTÖ JYTY-PARDIA-STHL RY:N LAUSUNTO
A ei ole työskennellyt sellaisissa esimiestehtävissä, että hänen työsuhteeseensa ei sovellettaisi yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. A ei ole toiminut muihin työntekijöihin nähden työnantajan edustajana. Hän ei myöskään ole toiminut yrityksen johdossa tai osaston päällikkönä.
A:n työsopimuksessa on selkeästi kuvattu hänelle kuuluvat tehtävät, jotka ovat työntekijäasemaan kuuluvia. Vastuukasvattajan toimenkuva ei myöskään kuvasta työnjohdollista asemaa työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenteissa tarkoitetulla tavalla. Vaikka vastuukasvattaja työvuoronsa aikana olisikin vastuussa laitoksen käytännön työstä, ei hän työehtosopimuksessa tarkoitetulla tavalla edusta työnantajaa työntekijöiden työsuhteen ehtoja määriteltäessä eikä myöskään hänen pääasiallisiin tehtäviinsä kuulu työnantajan edustajana toimiminen. Kokonaisuutena arvioiden vastuukasvattajan taloudellinen päätöksenteko sekä muut työvuoron aikana tehtävät päätökset ovat työntekijäasemaan liittyviä.
Pelkkä esimiesasema ei itsessään sulje työntekijöitä työehtosopimuksen ulkopuolelle. Esimerkiksi E-palkkaryhmässä monessa tilanteessa pikemminkin edellytetään esimiesasemaa. Palkka ei sinällään olekaan ratkaiseva tekijä määriteltäessä sitä, kuuluuko henkilö työehtosopimuksen piiriin vai ei. Tässä tapauksessa on kuitenkin huomioitava myös se, ettei A:n kanssa sovittu palkka anna viitteitä siitä, että hän olisi työehtosopimuksen ulkopuolella. A:n kanssa sovittu palkka ei ole edes työehtosopimuksen palkkataulukon yläpäässä.
Neuvottelujärjestö Jyty-Pardia-STHL ry:n näkemyksen mukaan työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenttien rajoituslausekkeet eivät koske A:n työsuhdetta ja A:n työsuhteeseen tulee siten soveltaa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta.
TYÖTUOMIOISTUIMEN LAUSUNTO
1. Sovelletaanko yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta vastuukasvattajana toimineen A:n työsuhteeseen?
Erimielisyys
Käräjäoikeudessa vireillä olevassa asiassa vallitsee erimielisyys siitä, sovelletaanko A:n työsuhteeseen yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Asiassa on riidatonta, että A:n tehtävänimike on ollut vastuukasvattaja.
Työehtosopimuksen soveltamisala
Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen 1 §:n 2 momentin mukaan sopimus ei koske yrityksen johtoa, itsenäisten osastojen päälliköitä sekä vastaavia esimiesasemassa olevia henkilöitä, jotka edustavat työnantajaa tämän työehtosopimuksen piirissä olevien työntekijöiden työsuhteen ehtoja määriteltäessä. Saman pykälän 3 momentin mukaan tällä tarkoitetaan sellaisia yrityksen johtoon kuuluvia, itsenäisten osastojen päälliköitä sekä vastaavia esimiesasemassa olevia henkilöitä, joiden pääasiallisiin tehtäviin kuuluu työnantajan edustajana toimiminen.
Vastuukasvattajan toimenkuvasta esitetty selvitys
Käräjäoikeudelle on esitetty selvityksenä vastuukasvattajan työtehtävistä A:n työsopimus sekä Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:n laatukäsikirjan mukainen vastuukasvattajan toimenkuva.
A:n työsopimuksen mukaan hänen tehtävänimikkeensä on vastuukasvattaja / apulaisjohtaja ja hänen työtehtäviinsä kuuluu lasten kanssa leikkiminen ja pelaaminen, lasten kasvatuksesta, hoidosta ja päivittäistarpeista vastaaminen, harrastuksien ohjaaminen, kotityöt, joihin kuuluvat muun ohessa siivous, pyykkihuolto ja muut normaalit kotityöt sekä muut työnantajan osoittamat tehtävät, jotka työnantaja katsoo välttämättömäksi. Työtehtäviin kuuluu lisäksi laitoksen käytännön toiminnoista työvuorojen aikana vastaaminen.
Laatukäsikirjan vastuukasvattajan toimenkuvassa on kuvattu tehtävän ammattitaitovaatimukset, vastuut ja tehtävät, palkkaus ja työaika, alaiset, esimies sekä raportointi. Toimenkuvan mukaan vastuukasvattaja vastaa laitoksen toiminnasta työvuoronsa aikana ja toimii laitoksen käytännön työhön osallistuvana esimiehenä. Vastuukasvattajan alaisia ovat hoitajat/ ohjaajat sekä keittiö- ja siistijähenkilöstö. Vastuukasvattajan esimiehenä toimii Toivokodin johtaja. Vastuukasvattajan tehtävän vastuiksi on todettu muun ohessa laitokseen sijoitetuista lapsista ja heidän turvallisuudestaan vastaaminen työvuoron aikana, lasten päivittäisten leikkien, harrastusten ja muun toiminnan suunnitteleminen ja niihin osallistuminen sekä laatutyöhön osallistuminen ja Toivokodin laatujärjestelmän kehittäminen. Vastuukasvattaja toimii lisäksi omahoitajana ja osallistuu huoltosuunnitelmakokouksiin. Hän huolehtii niiden lasten vaatehankinnoista, joiden omahoitajana hän toimii sekä laatii laatukäsikirjan mukaisen kuntoutussuunnitelman omahoidettavastaan. Edelleen toimenkuvan mukaan vastuukasvattajat voivat tehdä päätöksiä yövalvonnasta harkintansa mukaan eli tarvittaessa kutsua erillisen työntekijän suorittamaan yövalvontaa. Vastuukasvattajalla on lisäksi oikeus tehdä taloudellisia päätöksiä ennalta sovittujen raamien sisällä.
Arviointi ja johtopäätökset
Työehtosopimukseen osalliset liitot ovat lausun³noissaan olleet yhtä mieltä siitä, että työehtosopimuksen soveltamisala määräytyy työntekijän tosiasiallisten tehtävien ja aseman perusteella. Työtuomioistuimella ei ole syytä poiketa sopijapuolten yksimielisestä kannasta.
Käräjäoikeuden asiakirjoista ei ilmene, mitä työtehtäviä A on tosiasiassa tehnyt. A:n työsopimukseen kirjatut vastuukasvattajan / apulaisjohtajan työtehtävät ja Perhekuntoutuskeskus Toivokoti Oy:n laatukäsikirjan mukaisessa vastuukasvattajan toimenkuvassa kuvatut työtehtävät poikkeavat toisistaan. A:n työtehtävien pääasiallinen sisältö on näytönvarainen kysymys, johon työtuomioistuin ei lausunnossaan voi ottaa kantaa, vaan asia jää käräjäoikeuden selvitettäväksi.
Jos A on käräjäoikeudessa esitetyn selvityksen perusteella ollut sellaisessa esimiesasemassa, että hän on edustanut työnantajaa työehtosopimuksen piirissä olevien työntekijöiden työsuhteen ehtoja määriteltäessä ja jos työnantajan edustajana toimiminen on kuulunut hänen pääasiallisiin tehtäviinsä, ei hänen työsuhteeseensa sovelleta yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta.
2. Miten työehtosopimuksen 1 §:n 2 ja 3 momenttien rajoituslausekkeita on sovellettava
a) tilanteessa, jossa työsopimuksen liitteenä ei ole vastuukasvattajan toimenkuvaa?
b) tilanteessa, jossa työsopimuksen liitteenä on vastuukasvattajan toimenkuva?
Työehtosopimukseen osalliset liitot ovat lausunnoissaan todenneet samansuuntaisesti, että työehtosopimuksen soveltamisen kannalta ratkaisevaa ovat työntekijän tosiasialliset työtehtävät. Sopimusmääräysten soveltamisen kannalta ei ole merkitystä sillä, onko vastuukasvattajan toimenkuva ollut työsopimuksen liitteenä. Työtuomioistuimella ei ole syytä poiketa sopijapuolten yksimielisestä kannasta
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Ruikka puheenjohtajana sekä Jalanko, Hotti, Löppönen, Lehto ja Schön jäseninä. Esittelijä on ollut Pöllänen.
Lausunto on yksimielinen.